Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Как се прави перлена захар

Как се прави перлена захар

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Как се прави перлена захар
Снимка: marcheva14
3 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Общо
5 мин.
Порции
1
"За майсторите, които искат да украсят, но нямат подръка - вижте как сами да си приготвите перлена захар"

Необходими Продукти

  • захар - 3 с.л. кристална
  • брашно - 1 с.л.
  • вода - няколко капки
  • и още
  • захар - 50 г фин кристал
  • вода - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Много често и най-вече в европейските сладкиши се забелязва, че за поръска върху даден сладкиш, примерно козуначени сладкиши, се използват захарни перли. Направата им е лесна.

Предлагам две рецепти, едната е на Люси Евтимова и другата е моя и гарантирам, че по този начин италианките, когато нямат на разположение в момента такава си я правят набързо у дома.

На Люси Евтимова е с добавка на брашно, а по-точно: Към 3 супени лъжици захар се прибавя 1 с. л. брашно, разбърква се до паста, така се да се задържа в ръката, да е лепкава, прехвърля се върху хартия за печене и върху малко брашно и след като засъхне се раздробява на малки парчета.

И тази която аз предлагам е: Към 50 г фина захар се добавя само 1 ч.л. вода. Разбърква се, става на пясък и се слага в голяма решетъчна лъжица. С пръсти се натиска и отдолу върху хартия за печене излизат малки продълговати парчета захарни перли. Оставят се да засъхнат.

Разликата между двете рецепти е, че в първата по-дълго време засъхват и повече се слепят, вероятно това се дължи на добавката на брашно, докато при втората рецепта бързо засъхват и най-вече, което на мен ми харесва, че се запазва напълно цвета на захарта, тя остава бяла, докато при първата рецепта цветово остава жълтеникава.

Ще покажа в галерията от снимки и двата вида домашно приготвени захарни перли, включително и оригиналните перли, разликата е очевадна, те са почти еднакви по размер и приличат на малки чисто бели перли, за съжаление у нас не се предлагат, така че всеки сам може да прецени коя рецепта повече му харесва от двата вида домашно приготвени.

Захарните перли могат да се оцветят по избор, могат да бъдат лимонови, портокалови, ванилови, въпрос на избор, усет и желание.

Захарните перли се прибират в сух буркан с капачка и имат много дълъг срок на годност.

Независимо коя рецепта ще бъда избрана, хубавото е това, че стоят като красива поръска върху всеки великденски сладкиш.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: