Начин на приготвяне
Яйцата се измиват хубаво и се прехвърлят в тенджера с постлана на дъното хавлиена кърпа. Заливат се със студена вода около два пръста над тях. Добре е яйцата да са извадени от хладилника поне един час преди варенето. Добавят се солта и оцетът.
Включва се котлона на умерен температура. След като водата заври се засичат 10 минути и се изключват..
Боята се разделя на тубички по пунктирната линия и без да им се отрязват връхчетата, се потапят в чаша с гореща вода. След това се разклаща всяка тубичка с боя и се обръща във водата с върха надолу. След това се изваждат от водата и им се изрязват връхчетата.
Слагат се ръкавиците и върху тях се капват по няколко капки от различните бои.
Взима се топлото яйце и се завърта, за да се боядиса. Така процедираме и с останалите яйца. Оставят се закратко - 2-3 минути леко боята да засъхне и да започне да лепне и се взема сребърното фолио, приложено към боята.
Яйцето са овалва във фолиото с матираната страна към яйцето и с опакото на лъжица или с нокът леко се надрасква. Така остават сребристи отпечатъци по яйцето.
Едно парче фолио се използва многократно, докато се изтърка покритието. Така процедираме и с останалите яйца. Оставяме боядисаните яйца да изсъхнат.
Коментари