Пандишпанова торта с ягоди

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Пандишпанова торта с ягоди6 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
30 мин.
Порции
10
"Свежа торта, която се приготвя лесно и се харесва на всички"

Необходими Продукти

  • Пандишпан
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 150 г
  • брашно - 150 г
  • бакпулвер - 1 малка ч.л.
  • Крем
  • прясно мляко - 500 мл)
  • захар - 100 г
  • царевично нишесте - 40 г
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • сметана - 500 г (35 %)
  • ягоди - 500 г
  • захар - 1 с.л.
  • лимонов сок - сок от 1 лимон
  • портокалов сок - сок от 1 портокал
  • ягоди - допълнително още малко свежи ягодки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 165 градуса;

Плоска тава покрита с хартия за печене 35/35 см.

Ягодите се почистват и нарязват на малки кубчета. Поставят се в купа и се заливат със сока от 1 лимон и 1 портокал, прибавя се 1 с.л. захар. Разбъркват се и се оставят да се мариноват за 60 мин.

Крем

В касерола се сгорещява прясното мляко до точка на кипене. В купа се разбърква нишестето и захарта и малко студено прясно мляко, докато се превърне в гъста каша.

Прибавя се горещото прясно мляко при непрекъснато разбъркване, връща се обратно на котлона и се сварява гъст крем при непрекъснато разбъркване за около 4-5 мин. Сваля се от котлона, излива се в отворена плоска форма, покрива се плътно с фолио и се оставя да се охлади напълно.

3. Пандишпан

В купа с миксер се разбиват яйцата, прибавя се захарта и се разбива, докато увеличат обема си, не е необходимо да падат на панделка. Прибавя се по малко от брашното и се разбива на ниска скорост на миксера.

Сместа се излива в проската тавичка върху хартията за печене. Заравнява се. Пече се на 165 градуса за около 10-15 минути или до суха клечка.

Изважда се и се обръща върху хартия за печене псипана малко с пудра захар, за да не залепва по хартията. Оставя се напълно да се охлади.

На охладената платка първо се изрязват отстрани крайчетата ѝ, за да се изравни. Премерва се със сантиметър и се дали на три равни части, разрязват се по дължина. Поставят се една върху друга и отново, ако е необходимо, се изравняват. Оставят се настрани.

Охладената сметана се разбива на висока скорост до сняг. На порции се прибавя охладеният крем, разбива се отново до гладък крем.

Кубчетата ягоди се прецеждат, сокът се запазва.

В подходяща дълга сервизна чиния се поставя една платка. Със супена лъжица се напоява със сока от ягодите.

Отгоре се поставя сметанов крем, не се щади крем. Заравня се, като малко може да се хване и отстрани платката, но тя допълнително ще се измаже по-късно. Разхвърлят се половината от кубчетата ягоди. Поставя се друга платка, отново се напоява със сок, следва сметанов крем и другата половина от кубчетата ягоди. Следва третата платка, която само се намазва обилно с крем, като се измазва цялата торта и отстрани. Изравнява се с палетната шпатула.

Допълнителните ягоди, не повече от 5-6 бр., се нарязват на половинки и се подреждат леко в диагонал и с разстояние едни от други.

Останалото количество в купата от сметанов крем се поставя в пош с желан накрайник и малкото пространство между подредените ягоди се запълва с фигура по избор.

Сметановата торта се оставя за няколко часа в хладилник.

Източник: Fatto in casa da Benedetta

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: