Шоколадов кекс за рожден ден

Sevdalina IrikovaSevdalina IrikovaМастър Шеф79623910901
22/04/2019
"Няма значение какъв е поводът, шоколадовият кекс е желан гост на всяка трапеза с или без повод "
Приготвяне20 мин.
Готвене80 мин.
Общо100 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 102
  • Преглеждания за месеца61
  • Преглеждания за седмицата17
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

  • яйца - 6 бр.
  • захар - 2 ч.ч.
  • брашно - 300 г
  • бакпулвер - 1 бр.
  • портокалов сок - 150 мл
  • растителна мазнина - 150 мл
  • портокали - 1 бр., кората от цитруса
  • ванилия - 2 бр.
  • какао - 2 с.л. с връх
  • орехи - 80 г
  • млечен шоколад - 50 г на капчици
  • За ганаша
  • черен шоколад - 100 г
  • сметана - 100 мл., 30 %
  • масло - 1 ч.л. с връх
  • пудра захар - 1 ч.л.
  • портокалова есенция - 2 - 3 капки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме жълтъците до побеляване с 2/3 от захарта.

Към тях постепенно и последователно прибавяме растителната мазнина, портокаловия сок и част от брашното, като не спираме да разбиваме.

Отделно разбиваме белтъците на сняг с останалата 1/3 от захарта.

Смесваме жълтъчната с белтъчната смес, като постепенно прибавяме и ароматите - ванилии и портокалова кора.

Останалото брашно пресяваме с бакпулвера. Прибавяме към кексовата смес, заедно с капчиците шоколад.

Получената смес разбъркваме леко още веднъж.

Намазваме кексовата форма с мазнина и я поръсваме с брашно. 1/2 от кексовата смес изсипваме във формата.

Останалата половина от тестото се смесва с пресято какао и смлените на ситно орехови ядки. Изсипваме го в средата и с лъжица разбъркваме охлювовидно.

Кексът се поставя за печене в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 80 минути или до готовност.

Всяка фурна пече различно, затова го проследявайте, като готовността на тестото проверяваме с дървено шишче.

След изпичането кексът се освобождава от формата и се оставя да почине за 30 минути върху решетка.

Ганаша приготвяме, като разтопяваме шоколада на водна баня. Прибавяме към него сметаната и маслото.

Ароматизираме шоколадовото удоволствие с капки цитрусова портокалова свежест.

Леко охладената смес поставяме в пош с тънък накрайник. Украсяваме повърхността на охладения шоколадов кекс с вълнообразни линии или по ваш вкус.

Аранжирала съм празничния кекс с пеперудени фигурки – характерна пролетната тематика - лекота и ефирност.

Рецептата е адаптирана от marcheva14

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар