Начин на приготвяне
Пригответе крем, като загреете прясното мляко със захарта и ваниловата захар. Щом закъкри, налейте при него разбитото с брашното яйце (може да добавите към тях и още малко мляко, за да се разреди).
Бъркайте сладкарския крем на слаб огън, докато се сгъсти, и след като го махнете от котлона, го покрийте с прозрачно домакинско фолио, така че да прилепва плътно към него и да не се образува коричка.
За козуначеното тесто загрейте млякото много леко - до телесна температура. Разтворете в него маята и лъжичка от захарта и оставете да шупне за 8-10 минути.
Пресейте брашното в купа и объркайте със смлените бадеми. Направете кладенче в средата, в което сипете леко разбитите жълтъци, лъжичката олио, малко от маслото - разтопено, захарта, фино настърганата лимонова кора - само жълтата част, рома и шупналата мая.
Замесете меко тесто, добавяйки си останалото масло в процеса на измесване, както и още брашно, ако е необходимо. В началото ще ви лепне по пръстите и плота, но постепенно тестото ще стане гладко и еластично. Оформете го на топка и оставете в купата, покрито с кърпа, за да втаса в продължение на 1 час в топло помещение.
Втасалото тесто разделете на 3 равни части и всяка разточете на кръгла кора, намажете с приготвения по-рано крем и завийте на рулце.
Изтеглете всяко на фитил, съединете в единия край трите и сплетете на плитка.
Козуначената плитка сложете в подходяща тавичка предварително намаслена или покрита с хартия за печене. Оставете да бухне отново за около час в топло помещение без течения.
За да намажете козунака, разбийте леко белтъка и със силиконова четка намажете внимателно и без да притискате. За завършек поръсете със навлажнена с ром захар.
Изпечете в загрята на 180 градуса фурна за 35-40 минути или до тъмно златист загар.
Поднесете козунака с крем на празничната трапеза.
Да ви е сладко!
Коментари