Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с крем

Козунак с крем

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k17k12
Козунак с крем
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
25/04/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Стъпка по стъпка приготвяте перфектния козунак с ароматен крем, който ще плени всички гости на Великденската трапеза"

Необходими Продукти

  • Тесто
  • брашно - 400 г + за поръсване на плота
  • мая - 20 г жива
  • жълтъци - 3 бр. от яйца размер XL
  • ром - 2 с.л.
  • захар - 60 г
  • бадеми - 50 г смлени
  • масло - 50 г
  • олио - 1 с.л.
  • ванилия - 1 прахче
  • прясно мляко - 160 мл
  • лимонова кора - от 1 бр. цитрус
  • За намазваме и поръсване
  • белтъци - 1 бр.
  • захар - около 30 г или на вкус
  • ром - 1 с.л.
  • За крем
  • яйца - 1 бр. XL
  • прясно мляко - 160 мл
  • захар - 25 - 30 г
  • брашно - 20 г
  • ванилова захар - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе крем, като загреете прясното мляко със захарта и ваниловата захар. Щом закъкри, налейте при него разбитото с брашното яйце (може да добавите към тях и още малко мляко, за да се разреди).

Бъркайте сладкарския крем на слаб огън, докато се сгъсти, и след като го махнете от котлона, го покрийте с прозрачно домакинско фолио, така че да прилепва плътно към него и да не се образува коричка.

За козуначеното тесто загрейте млякото много леко - до телесна температура. Разтворете в него маята и лъжичка от захарта и оставете да шупне за 8-10 минути.

Пресейте брашното в купа и объркайте със смлените бадеми. Направете кладенче в средата, в което сипете леко разбитите жълтъци, лъжичката олио, малко от маслото - разтопено, захарта, фино настърганата лимонова кора - само жълтата част, рома и шупналата мая.

Замесете меко тесто, добавяйки си останалото масло в процеса на измесване, както и още брашно, ако е необходимо. В началото ще ви лепне по пръстите и плота, но постепенно тестото ще стане гладко и еластично. Оформете го на топка и оставете в купата, покрито с кърпа, за да втаса в продължение на 1 час в топло помещение.

Втасалото тесто разделете на 3 равни части и всяка разточете на кръгла кора, намажете с приготвения по-рано крем и завийте на рулце.

Изтеглете всяко на фитил, съединете в единия край трите и сплетете на плитка.

Козуначената плитка сложете в подходяща тавичка предварително намаслена или покрита с хартия за печене. Оставете да бухне отново за около час в топло помещение без течения.

За да намажете козунака, разбийте леко белтъка и със силиконова четка намажете внимателно и без да притискате. За завършек поръсете със навлажнена с ром захар.

Изпечете в загрята на 180 градуса фурна за 35-40 минути или до тъмно златист загар.

Поднесете козунака с крем на празничната трапеза.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Admin
Admin
Е това вече е много интересно.... усещам, че ще ми стане любим :) Благодарим за рецептата.
25.04.2019 12:40
2