Начин на приготвяне
Фурна - 160 градуса;
Две дълбоки хартиени форми за козунаци или дълбоки съдове за печене, добре намаслени и леко покрити с брашно. Хартиените не е необходимо да се намасляват и покриват с брашно.
Стафидите се заливат с ром от предната вечер. След това се отцеждат и подсушават. Оставят се настрана до ползването им.
Стартира се маята в малка купа с 1-2 с.л сметана, 1 ч.л. захар и брашно. Разбърква се и се оставя да се активира.
В голяма купа се слагат сухите продукти за тестото, след това течните и активираната се мая. Измесва се за 15-20 мин. Оформя се на топка, слага се в леко намаслена купа с масло, покрива се и се оставя да втаса за около 1.3-2 часа, докато тестото изпълни купата.
В галерията от снимки ще покажа перфектно измесено тесто, а как се познава това - когато се натисне с пръст и връщането му е почти веднага. На едно място тестото е натиснато и докато се опитвах да го хвана в кадър, то отново се издигна, точно така се прави проверка на всяко едно козуначено тесто.
Втасалото тесто се изсипва върху намаслен плот много леко се премесва, колкото да излезе въздухът, и се дели на 4 равни части, като всяка се дели на още три части.
Всяка от частите се разтегля на ръка по посока на жилките на тестото на правоъгълник около 30/35 см и се намазва с плънка по избор. Ползвала съм посочената плънка по рецептата. По избор може да не се ползва тази плънка или да се посипе с кафява захар, ядки стафиди, кандирани плодове.
Навива се на руло, като се прищипват краищата на тестото, за да не се развие при печенето. Рулата леко се изтеглят, като междувременно се усукват на фитили и се сплитат.
Прехвърлят се във формата и се оставят отново да втасат за 30/40 мин. Втасалите козунаци се намазват с разбития на сняг белтък.
Пече се на 160 градуса за около 45-50 мин при вертикални форми или при хоризонтални - 35-40 или до суха клечка, поставена в средата на тестото.
Изваждат се от фурната и се охлаждат за 30 мин, след това се изваждат и от формите и се поставят върху решетка да се охладят напълно.
Глазура
На водна баня се разтопява белият шоколад.
Крем сиренето се разбива до крем с миксер. Прибавя се шоколадът при непрекъснато разбиване на ниска скорост на миксера до гладък крем.
Разбива се охладената сметана до меки върхове и се прибавя на порции към крема, като се разбърква само с шпатула от долу нагоре, до пълното ѝ усвояване.
Глазурата се намазва с шпатула върху козунаците и се разнася, докато се поразтече отстрани, може да се ползва пош с накрайник.
Поръсва се с едро настърган шоколад всеки от козунаците, като гнездо на птица и се декорира с цветни перли, цветна захар, шоколадови яйца по избор.
Плънка
Двата вида ядки се смилат на по-едро в блендер. Изваждат се в купа, прибавя се захарта, какаото, разбърква се, следва ром, стафидите и полуразтопеното масло. Хубаво се разбърква. Плънката се намазва щедро върху цялото тесто без 2 см отстрани.
Козунакът с крем сирене Филаделфия и глазура е готов.