Сърнешко с гъби

Maria KostoffMaria Kostoff
Помощник Готвач
3283082k
Сърнешко с гъби1 / 2
07/05/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
6
"Стъпка по стъпка ще приготвим заедно най-вкусното сърнешко месо"

Необходими Продукти

  • сърнешко месо - 1.5 кг
  • гъби - 600 - 700 г
  • вино - 2 ч.ч.
  • чесън - 6 скилидки почистен
  • масло - 100 г
  • За мариноване
  • вода - 1 л + 1 ч.ч. вино или повече
  • оцет - 200 мл ябълков (или бял)
  • целина - 1 парче
  • дивесил - листа
  • дафинов лист - 2 бр.
  • бахар - няколко зарна
  • черен пипер - 12 зърна
  • сол - 1 с.л. равна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кипнете всички продукти за маринатата и след като се поохлади, накиснете нарязаното на едри парчета сърнешко в нея за 1 нощ или най-малко за 2-3 часа.

След това го извадете и подсушете. Поръсете го с прясно смлян черен пипер, малко едра сол, натъркайте го с малко чесън или по желание го шпиковайте с чесъна.

Сложете го в тава и залейте с чаша червено вино и струя мазнина. Сложете го да се пече под фолио до готовност в умерено загряна фурна.

Отделно сложете останалата чаша вино да се редуцира в съд на котлона.

Гъбите се почистват, нарязват и се задушават до омекване с чесъна в сгорещеното масло. Овкусяват се със сол и черен пипер.

След като парчетата сърнешко са готови, се вадят, а тавата със соса в нея се слага на котлона и се добавя редуцираното вино.

По желание може да се сгъсти с малко брашно, но може и да пропуснете. Сосът се бърка, докато се сгъсти, овкусява се с повечко прясно смлян черен пипер и при нужда сол. След това се прецежда през сито, за да стане по фин.

Всяко парче сърнешко се реже на жулиени, поливат се със соса и се поднася с ароматните гъби.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
53
41
32
21
10
Дай твоята оценка: