Начин на приготвяне
Кипнете всички продукти за маринатата и след като се поохлади, накиснете нарязаното на едри парчета сърнешко в нея за 1 нощ или най-малко за 2-3 часа.
След това го извадете и подсушете. Поръсете го с прясно смлян черен пипер, малко едра сол, натъркайте го с малко чесън или по желание го шпиковайте с чесъна.
Сложете го в тава и залейте с чаша червено вино и струя мазнина. Сложете го да се пече под фолио до готовност в умерено загряна фурна.
Отделно сложете останалата чаша вино да се редуцира в съд на котлона.
Гъбите се почистват, нарязват и се задушават до омекване с чесъна в сгорещеното масло. Овкусяват се със сол и черен пипер.
След като парчетата сърнешко са готови, се вадят, а тавата със соса в нея се слага на котлона и се добавя редуцираното вино.
По желание може да се сгъсти с малко брашно, но може и да пропуснете. Сосът се бърка, докато се сгъсти, овкусява се с повечко прясно смлян черен пипер и при нужда сол. След това се прецежда през сито, за да стане по фин.
Всяко парче сърнешко се реже на жулиени, поливат се със соса и се поднася с ароматните гъби.