Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сладкиш с млечна заливка и вкус на кафе

Сладкиш с млечна заливка и вкус на кафе

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7724k2k3k7
Сладкиш с млечна заливка и вкус на кафе
Снимка: Марияна
1 / 8
28/04/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
65 мин.
Порции
12
"Правилото е - когато пиете ароматно кафе, поднесете го в компанията на сладкиш, който има вкус на кафе"

Необходими Продукти

  • захар - ½ ч.ч
  • брашно - 1 ¼ ч.ч.
  • олио - 80 мл
  • прясно мляко - ½ ч.ч.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • какао - 2 с.л.
  • амарето - 2 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • сол - 1 щипка
  • за поливане
  • вода - 1 ч.ч
  • захар - 2 с.л
  • нес кафе - 2 с.л
  • какао - 2 - 3 с.л. за поръсване
  • за крема
  • крема сирене - ½ опаковка от 125 г
  • кисело мляко - 3 с.л от 3.6 %
  • заквасена сметана - 3 с.л от 20%
  • пудра захар - 1 ч.л
  • за намазване на формата
  • масло - 2 с.л
  • брашно - за набрашняване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Взимаме си тава с диаметър 25-26 см за пай или друга. Намазваме дъното и стените с масло и набрашняваме хубаво с брашно. Оставяме я настрана.

Пресяваме брашното със сито в купа. Прибавяме бакпулвера и разбъркваме, за да смесят добре смесите. Добавяме и щипка сол. Объркваме.

Вадим яйцата на стайна температура, прясното мляко също. В купа слагаме яйцата и ги разбиваме с миксера продължително, докато станат пухкави и гъсти. Прибавяме и захарта и пак разбиваме много добре. На тънка струйка наливаме олиото и разбиваме. Прибавяме и прясното мляко и пак разбиваме всичко. После слагаме алкохола, какаото и пак разбиваме. На части слагаме брашнената смес и разбиваме с миксера до еднородна гладка, гъста, кафява смес.

Изсипваме сместа във фурната, предварително загрята на 160 – 170°C, и печем до готовност. На мен ми отне 20 мин. Трябва като бучнем с клечка, тя да излезе суха от сладкиша. След като вече сме го изпекли, го вадим да се охлади и обръщаме върху табла или голяма кръгла чиния.

Във висок съд си слагаме гореща вода 1 ч.ч. от 200 мл. В случая съм ползвала съд висок за пасиране. Добавяме нес кафето и захарта и объркваме много добре, за да се разтвори. Ползваме хубаво силно нес кафе. При бъркане става пяна. С горещото нес кафе с помощта на супена лъжица наливаме равномерно върху сладкиша. Сиропираме го. Нес кафето дава хубав вкус и аромат. Оставяме го настрана на изстине.

В отделна купичка слагаме заквасена сметана, кисело мляко, крема сирене и пудра захар и бъркаме до гладка смес.

След като сладкишът изстине, го мажем с млечното кремче. На места слагаме със супена лъжица равномерно и размазваме внимателно с каквото ни е удобно. После заглаждаме повърхността с нож. Оставяме да стегне и попие за 6-7 часа в хладилника, покрито с капак или фолио, без да опира в крема.

Най-накрая слагаме решетка или вид шарка и ръсим с какао. В случая на цветенца. Режем на 12 триъгълника като торта с помощта на остър нож.

Хапваме с кафе или сок.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: