Великденски курабийки с бадемово брашно

Vili NaidenovaVili NaidenovaНовак281
30/04/2019
Приготвяне50 мин.
Готвене40 мин.
Общо90 мин.
Порции20
Сготви+1 точка
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо259
  • Преглеждания за месеца27
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Реших тази година да не правя само традиционните великденски курабийки, а да ги направя по интересни като разделих тестото на три и направих три различни вида. Едните са с лимон, вторите с бадемово брашно, а третите с канела. След изпичането смесих всичките видове и ......... късмет - каквато хванеш, такава ще ядеш.

Разбървате яйцата със захарта, докато тя се разтвори. Прибавяте киселото мляко, разтопената мас, ванилийте и щипка сол.

Пресявате бялото брашно и го разделяте на три (две части по около 400 г и една около 300 гр.), като към всяка част слагате 1/3 от бакпулвера и 1/3 от амонячната сода. Не пресявайте брашното с бакпулвера и содата, а ги сложете след това, за да сте сигурни че във всяка част има от тях. Течните съставки също ги разделяте в три купи на три еднакви части.

В първата купа слагате настърганата лиминова кора и започвате да прибавяте брашно (около 400 г), във втората купа с течни съставкислагате около 300 г бяло брашно и 100 г от бадемовото брашно. В третата купа слагате 1-2 ч.л. канела и прибавяте около 400 г бяло брашно.

Прибавянето на брашното става постепенно, като месите различните смеси за курабии. Самото тесто трябва да е меко и еластично, за да може да се точи.

Трите различни теста ги оставяте да си отпочинат за около 15-20 минути и започвате едно по едно да ги точите и оформяте курабиите.

Двата останали жълтъка ги разбивате, мажете курабийте отгоре и ръсите със захар. Пекат се на умерена фурна до получаване на златист загар. За да не ви залепват курабийте си сложете хартия за печене в тавите.

Това са мойте нетрадиционни курабийки, едните с дъх на бадем, другите с лек мирис на канела, а третите с приятен цитросов вкус.

Не е задължително тези курабийки да са само за Великден, аз си ги правя и през останалото време на годината.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар