Великденски курабийки

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k23
Великденски курабийки
Снимка: Мария Симова
1 / 6
16/03/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
75 мин.
"И покрай цялата суетня около козунака да не забравите за курабийките - супер вкусни и се приготвят за отрицателно време"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • захар - 400 г
  • мас - ¾ ч.ч.
  • кисело мляко - 0.5 ч.ч.
  • амонячна сода - 2 пак.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • ванилия - 2 бр.
  • лимон - 1 бр. (кората)
  • брашно - 1 кг
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа разбийте с помощта на миксер яйцата заедно със захарта и ванилиите, прибавете разтопената мас (не гореща) и настърганата кора на лимона.

Отделно в киселото мляко прибавете двата вида сода, разбъркайте и след като шупне, прибавете към яйчената смес, отново разбъркайте. Оставете сместа за около 20 минути така, за да се разтвори добре захарта като периодично разбърквате.

В голям съд пресейте брашното, направете си кладенче, за да поставите течната смес в него, замесете твърдо нелепнещо тесто. Колкото е по твърдо тестото, толкова по назъбени ще станат курабийките.

Завийте тестото със стреч фолио, за да не засъхва за два часа, много е важно тестото да престоява, затова не избягвайте тези стъпки. С ръчна машинка за мелене на кайма със специална представка започнете да прекарвате тестото през нея.

Изрежете бисквитените курабийки на ленти 6-7 см дълги и подредете в намазана с олио тава на разстояние една от друга със назъбената част на бисквитите нагоре.

Печете в предварително нагрята фурна на 200 градуса до лек златист цвят. Колкото повече престояват курабиите толкова по пръхки и меки стават, като ги съхранявате в затворен съд или найлонов плик.

Всички ме питат – Не е ли много содата им? – НЕ, без содите няма как да ви се получат курабиите толкова пръхки и да издържат месец след приготвянето им. А мирисът на амоняка се изпарява при печене, така че можете да си ги приготвите много преди деня Великден, ако им устоите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Станаха перфектни! Страхотна рецепта!
15.04.2023 17:44
Диляна
Диляна
Правих ги с машинка. Станаха чудесни и вкусни.
04.01.2020 08:46
1
1
Потребител#173178
Потребител#173178
Здравейте,
а с шприц с голям накрайник няма ли да се получат формички?
24.03.2017 11:56
6
2
3
Покажи всички подкоментари