Начин на приготвяне
Реших тази година да не правя само традиционните великденски курабийки, а да ги направя по интересни като разделих тестото на три и направих три различни вида. Едните са с лимон, вторите с бадемово брашно, а третите с канела. След изпичането смесих всичките видове и ......... късмет - каквато хванеш, такава ще ядеш.
Разбървате яйцата със захарта, докато тя се разтвори. Прибавяте киселото мляко, разтопената мас, ванилийте и щипка сол.
Пресявате бялото брашно и го разделяте на три (две части по около 400 г и една около 300 гр.), като към всяка част слагате 1/3 от бакпулвера и 1/3 от амонячната сода. Не пресявайте брашното с бакпулвера и содата, а ги сложете след това, за да сте сигурни че във всяка част има от тях. Течните съставки също ги разделяте в три купи на три еднакви части.
В първата купа слагате настърганата лиминова кора и започвате да прибавяте брашно (около 400 г), във втората купа с течни съставкислагате около 300 г бяло брашно и 100 г от бадемовото брашно. В третата купа слагате 1-2 ч.л. канела и прибавяте около 400 г бяло брашно.
Прибавянето на брашното става постепенно, като месите различните смеси за курабии. Самото тесто трябва да е меко и еластично, за да може да се точи.
Трите различни теста ги оставяте да си отпочинат за около 15-20 минути и започвате едно по едно да ги точите и оформяте курабиите.
Двата останали жълтъка ги разбивате, мажете курабийте отгоре и ръсите със захар. Пекат се на умерена фурна до получаване на златист загар. За да не ви залепват курабийте си сложете хартия за печене в тавите.
Това са мойте нетрадиционни курабийки, едните с дъх на бадем, другите с лек мирис на канела, а третите с приятен цитросов вкус.
Не е задължително тези курабийки да са само за Великден, аз си ги правя и през останалото време на годината.