Начин на приготвяне
Измиваме добре градинската салата и я оставяме да се отцеди добре от водата.
Листата от глухарче накисваме в ледена вода за 20 минути, за да не нагарча.
Странно, но именно на тези горчиви вещества, органични киселини и гликозидите се дължи лечебният ефект на растението.
Накъсваме листата на глухарчето и зелената салата. Прибавяме към тях чери домати, маслините и нарязания на ситно пресен лук.
Пастата сваряваме в подсолена вода ал денте. Отцеждаме и оставяме да се охлади.
Поставяме я в подходяща купа и я смесваме с ½ от разбития дресинг. Прибавяме останалите продукти, като разбъркваме леко.
Накрая добавяме сиренето и сварените жълтъци, разрязани на две.
Накъсваме листенца пресен риган.
Преди да поднесем макаронената салата, добавяме и останалия дресинг.
Пъстрата италианска пролетна салата е готова.
Съвет: Свежите пролетни листа от глухарче под формата на лека салата ободряват и зареждат с витамини, укрепват антиоксидантната защита, използват се при анемия.
Надземната част на растението е ефективен вариант за детокс, а в традиционната медицина на много народи това непретенциозно и супер полезно растение редовно участва в програми за пролетно прочистване на организма.