Начин на приготвяне
Копривата е отличен източник на желязо, калций, магнезий и много витамини. Едно от най-известните ястия е супа от коприва, точно заради това първата ми гозба с този така полезен био продукт е Пъстра пролетна супа.
Първо почистваме, измиваме и нарязваме копривата, лапада, пресния лук и чесън. Правим същото и с морковите и кромида, тях запържваме в сгорещено олио 2-3 с.л., докато поомекнат зеленчуците.
Щом станат готови, добавяме копривата, заедно с лапада и пресните лук и чесън. Разбъркваме, за да се смесят добре и добавяме 2 литра и половина с вода. Оставяме капака на тенджерата и изчакваме да заври. Щом стане, добавяме солта, джоджена и останалите подправки, оставяме за още 10-тина минути да поври.
Добавяме фидето и едва след 5-7 минутно варене добавяме доматите. През това време си правим застройката с яйцето, киселото мляко, брашното и лимонтозуто.
Добавяме постепенно, като разбъркваме непрестанно, за да не се пресече яйцето. Пожелание всеки може да добави сирене, или както аз обичам мляко, в чинията. Добър апетит!