Начин на приготвяне
Измиваме ориза (1 к.ч.) и накисваме във вода за няколко минути. През това време почистваме праза, измиваме и нарязваме на ситно. Също така белим и нарязваме - наситняваме лука. Морковите измиваме, белим, отново измиваме и настъргваме на едро ренде.
В тенджерка наливаме олио (3-4 с.л.) и в него слагаме праза, лука и морковите. Прибавяме сол и черен пипер и задушаваме, като наливаме и малко топла вода.
Като омекнат зеленчуците и останат на мазнина, ръсваме червен пипер, куркума и брашното. Наливаме топла вода, като разбъркваме продуктите. Ръсваме сушена чубрица на вкус и като заври чорбата, прибавяме отцеденият от водата накиснат ориз.
Варим оризовата супа без капак, докато се сварят всички продукти.
При необходимост доливаме топла вода по време на варене.
Сервираме готовата супа с ориз подкиселена с оцет или лимонов сок.
Оризовата чорба с праз, лук и моркови е готова.