Начин на приготвяне
Изберете пресни картофи с еднаква големина (средни) и ги измийте много добре, защото ще се готвят с кората. Срязвате картофите по средата на половина и ги варите в подсолена вода за 10 минути. След изтичане на
времето за варене ги изваждате в цедка, за да се отцеди всичката излишна вода.
Прехвърляте картофите в голяма купа. Накълцвате на ситно скилидките чесън, както и розмарина.
В тиган изливате олиото и запържвате чесъна и розмарина до покафеняване. Оставате олиото с подправките леко да се охлади и го
прецеждате през ситна цедка. Изливате топлото все още олио върху картофите в купата, като прибавяте сол, черен пипер и малко лют червен пипер. Разбърквате много добре картофите, докато поемат цялото олио.
Хубаво е както олиото, така и картофите да са топли в момента, в който ги смесвате, затова докато варите картофите, може да си правите ароматното олио. Когато картофите поемат олиото, ги подреждате в тава,
в която сте сложили хартия за печене.
Печете картофите на 200 градуса за 60 минути, като след първите 30 минути обръщате картофите от другата страна.
Има и друг вариант - вместо да ги печете във фурната, може да ги изпържите.
За целта си оставяте малко от ароматното олио, което се ползва за пържене. Картофите се пържат на средна температура за около 15-20 минути, като се обръщат на всеки 5 минути.
Ароматните хрупкави пресни картофи стават уникални - хрупкави отвън и кремообразни отвътре.
Опитайте непременно, няма да съжалявате.
Бон Апети
Коментари