Сладкиш Шри Ланка

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Сладкиш Шри Ланка
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
11/05/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
12
"Събрал в себе си цял букет от вкусове и аромати, този сладкиш е създаден, за да ви плени"

Необходими Продукти

  • брашно - 240 г
  • бакпулвер - 15 г
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 240 г
  • кашу - 200 г печено, не осолено
  • кардамон - 1/2 ч.л. зрънца (от около 8 - 10 шушулки)
  • краве масло - 200 г меко
  • кисело мляко - 170 г
  • сол - 1 щипка
  • Сироп
  • лайм - кората от 1/2 цитрус, само зелената част
  • захар - 120 г
  • сок от лайм - 45 мл прясно изцеден
  • вода - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Поставете в блендер захарта и зрънцата кардамон, включете на максимални обороти, за да се смелят и станат на фин прах. Сложете в блендера при захарта кашуто и завъртете за няколко секунди на средни обороти. Ядките трябва да станат на ситни парченца.

Разбийте маслото със ароматната пудра захар с кашу и когато получите пухкаво кремче, добавяйте яйцата едно по едно при непрестанно разбиване.

Сипете киселото мляко и след това брашното, пресято с бакпулвера. Разбийте до хомогенност.

Загрейте фурната до 170 градуса без вентилатор. Пригответе тавичка с откопчаващо дъно - 22 см диаметър, и намаслете и набрашнете стените и дъното ѝ. Може да покриете и с хартия за печене.

Сипете сместа за сладкиша в тавата, заравнете и пъхнете в загрятата фурна. Печете 55 минути или до суха клечка.

Готовия сладкиш извадете от тавичката, като преди да откопчаете, минете с нож по стените. Преди да сторите това, добре е да изчакате 3-4 минути да поизстине. След това оставете да изстине напълно върху решетка.

В малък съд на котлона при умерен огън загрейте водата, захарта, прясно изцедения сок от лайм и настърганите корички от цитруса. Варете сиропчето 5 минути, след което сиропирайте с него сладкиша Шри Ланка.

Изчакайте хубаво да попие сиропа и да изстине и поднесете. Уникално ароматен и вкусен, този уханен сиропиран сладкиш ще очарова сетивата ви.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: