Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сладкиш Поничка

Сладкиш Поничка

Милена АлександроваМилена Александрова
Иноватор
4492k8361
Сладкиш Поничка
Снимка: Анонимен
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Тъй като само една поничка не ни стига, решихме да си спретнем цял сладкиш"

Необходими Продукти

  • масло - 100 г разтопено
  • прясно мляко - 3 ч.ч.
  • брашно - 3 ч.ч.
  • суха мая - 1 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • царевично нишесте - 4 с.л. с вкус на ванилия
  • ванилия - 1/2 ч.л.
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме 1 яйце. Затопляме 1 чаша от млякото и сипваме маята. Смесваме с яйцето. Добавяме брашното и солта и разбъркваме. Замесваме тесто и го разделяме на две топки.

Разточваме всяка топка на кора и намазваме с масло. Навиваме всяка от корите на руло, а след това и на охлюв. Увиваме всяко охлювче в прозрачно фолио и ги прибираме в хладилник за 1 час.

Приготвяме крем, като първо затопляме останалото мляко и го оставяме настрани. Разбиваме другото яйце със захарта, нишестето и ванилията и ги сипваме при топлото мляко.

Слагаме на котлона на слаб огън и бъркаме непрекъснато, като внимаваме да не завира сместа. Трябва да се получи гъст крем. Оставяме го настрани да изстине напълно.

Изваждаме от хладилника двете охлювчета от тесто. Трябва вече да са увеличили доста обема си и вече не проличат на охлюви, а са топки тесто. Разточваме всяка топка на кора с дебелина около 1 см.

Едната кора поставяме в правоъгълна тавичка, отгоре върху нея сипваме крема и покриваме с другата кора. Надупчваме с вилица и намазваме с разбит жълтък.

Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути до златисто. След като сладкиша е готов, го оставяме да се охлади много добре и го поръсваме с пудра захар.

Най-добре е сладкишът да се разреже и сервира поне след 2-3 часа, за да има по-добра плътност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: