Начин на приготвяне
Фурна 180 градуса;
Кръгла форма за тарт с ребровани стени, добре намаслен и покрит с малко брашно.
В купа се изсипва брашното, пудрата захар, солта и бакпулверът, разбъркват се с телена бъркалка. Добавя се маслото на кубчета и с пръстите на ръката или със сладкарски блендер се довежда до трохи.
Прибавят се яйчените жълтъци и бързо се омесва маслено тесто. Завива се в свежо фолио и се оставя за 30 мин в хладилник.
Охладеното тесто се разточва по диаметъра на основата на тарта. Изрязва се и се полага във формата. От изрезките се оформят ленти, които се поставят около основата, като леко се притискат към дъното и към реброваната част на плодовата тарта.
Така оформено тестото се набожда с вилица. Отгоре се поставя хартия за печене и се напълва в перли за печене, или бобови зърна, за да се извърши сляпо печене. Поставя се във фурната на 180 градуса и се пече за около 20 мин. Изважда се, отстранява се хартията с перлите и се допича за още около 15 мин.
Изважда се от фурната и се оставя да се охлади в самата форма, за около 20 мин, след това се изважда и се оставя да се охлади напълно.
Крем
Смесва се гръцко киселото мляко с пудрата захар и ванилията, разбъркват се на слаба степен на миксера. Прибавя се и сметаната и се разбива на висока скорост, докато сместа придобие твърди върхове.
В охладената платка се изсипва сметановият крем и се покрива с нарязани на половинки или четвъртинки ягоди.
Източник: Cucinare e como amare