Gotvach.bg»Рецепти»Пица»Голяма затворена пица

Голяма затворена пица

Виктория КонстантиноваВиктория Константинова
Мастър Шеф
5355k1k3k3
Голяма затворена пица
Снимка: Виктория Константинова
3 / 4
15/05/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Колкото по-голяма е пицата, толкова по-хубава е изненадата, която крие вътре - старо готварско правило"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ч.л.
  • прясна мая - 20 г
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • яйца - 1 бр,
  • сусам
  • доматено пюре - 3 с.л.
  • колбас - 2/3 пресен
  • печени чушки - 2 бр.
  • зелен лук - 1 - 2 стръка
  • чедър - 3 листа топено сирене
  • майонеза
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното мляко се затопля в дълбок съд. Добавят се захарта и маята. Размива се и се оставя да шупне. Брашното се пресява.

В купата на миксера се чуква яйцето, като се използва само белтъкът, жълтъкът се отделя в малка купичка. Добавят се солта и олиото. Разбива се с бъркалката за тесто. Добавя се млякото с активиралата се мая.

Постепенно се добавя брашното. Когато стане гъста смес, се доомесва на ръка върху набрашнена повърхност. Замесва се меко и лепкаво тесто. Оставя се в намазнена купа да втаса.

След като втаса, се разделя на 2 топки, едната от които да е малко по-голяма.

Подготвя се намазнена тава. С олио се намазва повърхността, върху която ще се точи тестото и точилката. По малката топка се разточва във формата на тавата. Слага се в тавата.

Другата топка тесто се разточва в малко по-голям вариант на първото тесто. С доматеното пюре се намазва тестото в тавата. Пресния колбас се нарязва на колела и се нарежда равномерно върху пицата. Печените чушки се режат на жулиени и се добавят. Лукът се реже на ситно и се поръсва.

Топеното сирене се накъсва равномерно върху домашната пица. Втората кора тесто се слага отгоре и добре се защипват всички краища на пицата.

Жълтъкът се разбива. Намазва се горната част на затворената пица. Поръсва се със сусам.

Изпича се в предварително загрята фурна до готовност. По желание може да се използва твърда сламка и преди пицата да се затвори напълно, да се надуе.

За да се получи, тестото не трябва да има дупки. След като се надуе затворената пица, внимателно се защипва добре. При печенето горната част на пицата ще се получи като хрупкава кора.

Сервира се със сосове по вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: