Начин на приготвяне
В дълбок съд слагаме 100 мл хладка вода, добавяме малко брашно и ½ супена лъжица захар, натрошаваме маята и оставяме да шупне.
В друг голям съд слагаме останалата част от водата, също топла, добавяме брашното и олиото и хубаво разбъркваме.
Щом маята втаса, добавяме и нея в сместа с брашното и разбъркваме хубово, а след това започваме да месим (с бавни и внимателни движения). Тестото трябва да бъде меко, но не прекалено меко, за да може да се оформи пицата. Ако ви се струва сухо, си добавяме още малко хладка вода.
Оставяме тестото да втаса хубаво (да получи поне 2. 5-3 пъти по-голям обем) и в същото време приготвяме плънката.
Плънка: Взимаме и запържваме каймата с малко сол, черен пипер и след това добавяме и нарязания лук. Доматения сос го подправяме с малко черен пипер и риган.
Готовото вече втасало тесто разделяме на 4 части и оформаме топки. Разтегляме или разточваме топките като за пица в кръгла форма с дебелина около 3 мм.
Цялото тесто намазваме с доматения сос на тънък слой, за да не стане лепкаво тестото при печенето, като не намазваме краищата на тестените кръгове.
Върху половината от тестените кръгове слагаме плънката от каймата, нарязаната наденица и кашкавала.
Прегъваме ненамазаното тесто върху половината с плънката и натискаме краищата, за да се запечатат. Оставаме пиците да почиват (втасат) още поне 30 минути.
Междувременно загряваме фурната на 200 градуса, разбиваме яйцето с малко олио (за блясък) и намазвами калцонетата непосредствено преди печене.
Печем около 25 минути (докато добият красив червеникав цвят). Малко преди да ги извадим ги поръсваме с кашкавал отгоре и го оставяме да се позапече малко.