Начин на приготвяне
Разбиваме яйцето със захарта (ако използвате миксер, работете с най-ниската степен през цялото приготвяне на рецептата).
Добавяме постепенно олиото и продължаваме да бъркаме. Добавяме киселото мляко, като предварително в него сме сложили содата да шупне, като през това време продължаваме да бъркаме.
Добавяме пресятото брашно отново на части, докато бъркаме. След като сме добавили половината брашно, прибавяме ваниловата захар, ампулата ванилия и бакпулвера, разбъркваме и продължаваме да добавяме брашното.
След като сме добавили цялото брашно, слагаме и прясното мляко.
Разбъркваме до получаването на хомогенна смес.
Аз лично направих на части мъфините, защото моята тава е само с шест формички. Поради тази причина първите шест мъфина направих с боровинки (вие може да използвате някакъв друг плод, като той трябва да е нарязан на ситно). Наредих по 3-4 боровинки във формичките и сложих от сместа по 2 с.л във формичките (напълвам ги почти догоре).
Останалите мъфини направих с парченца шоколад, като след като го натроших, го добавих директно към сместа (хубаво е парченцата шоколад да са по-едри, иначе може да ви се разтопят).
Ако желаете, вие може да направите мъфините само с шоколад или само с плод или комбинация от двете :)
Печем на предварително загрята фурна на 180°C без вентилатор за около 15-20 мин.
За да проверите дали мъфините с парченца шоколад са изпечени, бодвате ги в средата им с клечка за зъби. И ако клечката излезе чиста, са готови.
При мен се получиха 18 мъфина, но много зависи от големината на тавата и формичките. С по-голяма тава с по-широки форми ми се получават 12 бр.