Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Парфе»Ягодово Парфе с маскарпоне и бисквитки Орео

Ягодово Парфе с маскарпоне и бисквитки Орео

Ягодово Парфе с маскарпоне и бисквитки Орео
Снимка: Росица Петрова
7 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Това е от онези изумително вкусни торти, които ти се иска да изядеш напълно сам и да не споделиш с никого"

Необходими Продукти

  • блат
  • яйца - 1 + 2 жълтъка
  • захар - 90 г
  • брашно - 80 г
  • какао - 1 ч.л.
  • шоколадови капки - 50 г
  • крем
  • маскарпоне - 250 г
  • заквасена сметана - 200 г
  • яйца - 2 белтъка
  • захар - 110 г
  • желатин - 10 г
  • вода - 50 мл
  • бисквити орео - 10 - 12 бр.
  • ягоди - 250 г
  • шоколад - за декоразия
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с приготвянето на блата.

Разбийте с миксер 1 яйце и два жълтъка заедно със захарта. Бъркайте около 10 минути на висока степен, докато се получи пухкав крем и захарта се разтвори напълно.

Пресейте брашното заедно с какаото и ги прибавете към яйчения крем. Бъркайте с шпатула внимателно, за да се запази обема.

Във форма за торта със свалящ се борд 20 см сложете хартия за печене. Намажете я с малко олио и изсипете сместа за блата. Отгоре поръсете с шоколадови капки. Изпечете блата в загрята фурна на 160 градуса с вентилатор за 20 минути, до готовност.

Щом блатът е готов отворете фурната и го оставете вътре за още 10 минути. След това го охладете върху решетка.

За парфе крема първо накиснете желатина в 50 мл студена вода за 10 минути докато набъбне.

В друг съд смесете маскарпонето, заквасената сметана и половината от захарта (55 г). Разбъркайте с миксер на ниска степен, докато сместа стане хомогенна.

Разбийте белтъците с щипка сол на пяна. Прибавете останалата захар и продължете разбиването на водна баня, за да се темперират до твърди връхчета.

В съд на водна баня сложете желатина да се втечни. Прибавете го към млечната смес и разбъркайте. Накрая добавете разбитите белтъци. Получава се много пухкав и вкусен крем.

Вече може да сглобите тортата. Поставете блата на дъното на формата, в която сте пекли.

По стените наредете нарязани на тънки резенчета ягоди. Изсипете половината от крема. Върху него сложете 10-12 бисквитки Орео. Залейте с останалия крем.

Покрийте формата с фолио и я сложете в хладилник за една нощ.

Преди консумация нарежете няколко пресни ягоди за декорация. По желание може да разтопите малко шоколад и с него да залеете ягодите.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: