Начин на приготвяне
Блата приготвяме, като разбъркваме яйцата с кафявата кристална захар, содата, ванилията, солта, кокосови стърготини и пълнозърнестото брашно.
Разстиламе в малка тавичка, намазана с шарлан. Печем на 180-200 градуса за 15-20 минути.
Проверяваме с дървена клечица дали е готово. Оставяме да изстине, като го покриваме с найлон и кърпа, за да не се втвърди.
За крема смесваме кокосовата сметана (разтворена в малка топла водичка), заквасената сметана, пудрата захар, ванилията, ягодовия конфитюр и кокосовите стърготини.
Вече изстиналия блат го намазваме от двете страни с ягодов конфитюр, разтворен с водичка, тъй като може да е станала коричка, която трябва да омекне.
Обръщаме го наобратно - с по-облата страна нагоре (която по-обилно сме намазали със сиропа от конфитюр) е разстиламе крема отгоре и отстрани равномерно. Украсяваме с ягоди и поръсваме с кокосови стърготини.
Лесната кокосова торта с ягоди и два вида сметана е готова!
Нарязваме тортата на 8 парчета и поднасяме с ягодов сок!