Начин на приготвяне
Фурна 220 градуса - за 15 мин и 180 градуса за 20/25 мин;
Дълбока керамична форма или друга подходяща с диаметър около 22-23 см, добре намаслена и покрита с брашно.
Маслена кора
В купа се изсипва брашното, солта и захарта. Разбъркват се с телена бъркалка. Студеното масло се нарязва на дребни кубчета и се прибавя. Със сладкарски блендер или с пръстите на ръката се довежда до груби трохи.
Налива се ледената вода, за да направи спойка, при мен беше точно 60 мл и бързо се омесва грубо тесто. Поставя се във фолио, оформя се на плочка и се оставя за 30 мин в хладилник, за да се отпусне глутенът.
През това време се подготвя черешовият пълнеж. Ползвала съм последните замразени череши, но по принцип рецептата е за пресни череши. Ако са пресни, първо се почистват от костилката. Поставят се в купа и се покриват със захарта, разбъркват се, следва малкото ликьор, солта, лимоновия сок и накрая се прибавя нишестето.
За подобни пълнежи най-добре е да се ползва брашно от тапиока, но при липса на такова, се заменя с царевично нишесте, затова и него съм поставила на първо място в рецептата. Сместа се разбърква добре и се оставя настрана до ползването ѝ.
Охладеното тесто се изважда и 1/3 от него се отрязва и прибира отново в хладилник. То ще послужи за декорация на пая.
Голямото парче тесто се разточва, може да се разточи за удобство между две хартии за печене или върху малко брашно с диаметър около 30-32 см, така че да може да се оформи борд. С помощта на точилката се пренася във формата. Изглажда се дъното и се оформя борд по страните, който трябва да е висок около 3 см.
Формата отново се поставя във хладилник, докато се оформи декорацията от останалото тесто, което се изважда и разточва до толкова, че да може да се изрежат около 18-20 бр. звезди, или друга подходяща форма с метален резец с диаметър около 6 - 7 см.
Изрязаните форми, при мен звезди, се подреждат върху хартия за печене, една до друга и се оставят в хладилник за 10 мин.
Изважда се основното тесто с формата и в него се изсипва цялата плънка заедно със сиропа, който се е образувал. Поставят се малки парченца масло между черешите. Намазват се страничните ръбове със сметана с помощта на четка.
Всяка охладена форма-звезда се намазва със сметана и се подреждат отгоре върху черешите, не е необходимо да са с правилна подредба. Посипват се с кристална захар.
Черешовият пай се пече на 220 градуса за 15 мин, след което градусите се намаляват до 180 и се пече за още 20-25 мин или докато започнат да излизат тежки мехури в черешите.
Изважда се, охлажда се за 15/20 мин.
Сервира се с лъжица, трудно е да се оформят правилни триъгълници, но и по принцип всеки черешов пай с такава богата плънка се сервира топъл и се загребва със сервизна лъжица. Може да се добави топка сладолед или разбита сметана.
Масленият английски черешов пай е невероятно вкусен.
Източник: joyofbaking