Начин на приготвяне
Смесете майонезата с шафрана, щипка сол, магданоз или естрагон и сока от 1/4 лимон. Това ще бъде компанията за нашата риба тон, както и ако желаете може да си приготвите пържени картофки или салата.
Измийте подсушете филетата от бяла риба тон. Добре е те да са не много големи като размер, но дебели поне 1.5 см до 2 см, за да останат сочни и леко розови отвътре. Тази риба, въпреки това че е доста мазна, при дълга термична обработка или ако е по тънка има опасност да стане суха и изгуби както вкусовите си качества, така и полезните витамини и минерали.
Поставете рибата в купа, поръсете я със сока от 1/2 лимон, 1 с.л. зехтин и едра люспеста сол. С пръсти разнесете съставките да полепнат хубаво по рибните филета. Оставете така да престоят от 20 минути до 1 час. По желание към маринатата може да добавите и 1 ч.л. розмарин.
Загрейте тиган с незалепващо дъно и намазнете леко със зехтин повърхността му.
Щом се нагрее добре (умерен до силен огън) запечатайте бялата риба тон за 3-4 минути от всяка страна. Избягвайте да обръщате множество пъти - докато не е готова от едната страна, не обръщайте от другата. Идеалната степен на изпичане е коричка със златист загар отвън, последвана от бял крехък пласт и розова сърцевина отвътре.
В плата разпределете от майонезения сос, като го разнесете с кухненска четка. Върху него разположете филетата и по желание напръскайте с още зехтин.
Поднесете ястието топло в компания с картофки или свежа салата.
Бялата риба тон е много ценна и богата на хранителни вещества и мастни киселини Омега 3. Съдържа витамини като А, В и D и минералите фосфор, калий, селен, калций, желязо, цинк.
Бялата риба тон на тиган е за диета, защото в 100 грама от тази риба се съдържат само 153 калории.
Опитайте я и се насладете на чудесният и вкус и ползите от нея за вашето здраве.
Добър апетит!