Домашно Пишмание

Н.АкифоваН.АкифоваПомощник Готвач150703441
28/05/2019
"Няма да ходите вече до Турция за Пишмание, даваме ви тази изпитана рецепта и очакваме да се похвалите с резултат "
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо79 531
  • Преглеждания за месеца33134
  • Преглеждания за седмицата22031
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • вода - 2 в.ч.
  • захар - 2в.ч.
  • сок от лимони - 1 с.л.
  • брашно - 1 кг
  • масло - 1 с.л.
  • лед
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Искам да напиша как се приготвя Пишмание в къщи - доста сложна и трудоемка работа, но мисълта, че го приготвям вкъщи и става като купешкото, ми дава сили и кураж.

Типично е да се приготви зимата върху леда, но тази зима знаете, че много лед нямаше - аз я приготвих върху лед на терасата, а и ви трябва помощник, за дърпане - не става с един човек.

Сега да минем към рецептата за домашно Пишмание. Първо взимаме една тенджера, слагаме вътре брашното и почваме да запържваме, докато излезе миризмата на брашно - това време при всеки е различно, вие ще прецените, трябва да замирише на изпечено брашно и да стане леко жълтеникава цветът.

После чакате хубаво да изстине брашното и започвате със сиропа - слагате в една тенджера водата и захарта и почвате да бъркате, след като се разтопи захарта и почне да кипи, слагате лимоновия сок и чакате да се сгъсти - около 15 минути е достатъчно.

След това вземате леда и слагате в една тава. Отгоре слагате по малка тава, което намазвате с масло хубаво и заливате сиропа вътре и почвате да бъркате - това трябва да стане в студено време, пак подчертавам.

Бъркайки сиропа се сгъстява и става твърдо, внимавайте с ръцете, че ще е много горещо, като стане, така че може вече да се вземе, на ръце правите една твърда топка, която трудно разтягате. Взимате брашното, слагате в една тава и топката, която направихте, правите на кръгла форма с празно в средата и слагате вътре в брашното, за да може двама да дърпате.

Бавно, но смело правите осмица и то става пак кръгло - и пак дърпате, така се редува, докато поеме брашното - става трудно, време трябва, но си заслужава.

По време на процеса на приготвяне на пишманието трябва да сте бързи, за да не се разтопи захарта, после накъсвате парчета и с помощта на една кафяна чаша преобръщате в чиния.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Viktoriya Afzali
Viktoriya Afzali
19.11.2019 12:35
Възхищавам Ви са на майсторските ръце, които имате! Уникална рецепта!
2
0
Кристина
Кристина
19.11.2019 11:10
Обожавам пишмание, но наистина изглежда много трудоемко да се направо в домашни условия. Браво за упоритостта ви и постигнатия резултат!
1
0
Веселина Константинова
Много интересна рецепта, но ми се вижда доста сложно. Поздравления!
1
0
Н.Акифова
Н.Акифова
28.05.2019 13:20
Да така е сложна и трудна.
2
0