Начин на приготвяне
Измиваме цацата и я оставяме да се отцеди от водата. Рибата не почиствам, защото е току-що уловена.
Медната тел срязваме с дължина, съобразена с големината на вашия съд за термичната обработка. Моите нанизи са около 30 см. Измивам ги добре и разполагам с тях за приготвянето на доста от тези рибни мезета.
Нанизваме цацата, като оставяме по 4-5 см свободни краищата на телчето. Завиваме го, за да не се изнизва рибата. Поръсваме я с едра сол от двете страни и поставяме нанизите в леко наклонена чиния, за да се отцежда кървавата вода.
Оставяме я за час, за да поеме от солта. Преди да я потопим в панировката, я изтръскваме от солените кристали. В две отделни чинии сипваме галетата и брашното.
Панировката приготвяме, като смесим царевичното нишесте, яйцето и 1/2 с.л. лимонов сок. Към тях добавяме студената бира и разбиваме до гладкост. Овкусяваме със сол, пипер и естрагон.
Отделно разбиваме белтъците на пяна, прибавяйки ги внимателно към сместа.
Загряваме растителната мазнина за масленатата баня до 180 градуса.
Овалваме нанизите от цаца първо в брашно, след това в бирената панировка и накрая в галетата.
Пържим ги от двете страни до зачервяване.
Панираната риба поднасяме топла, гарнирана с много лимонов сок, студено пиво и весела компания.