Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса;
Форма за мъфини и книжни капсули.
Ябълките, които са 3 бр. по рецепта. се почистват от обелката им и се настъргват на едро ренде. Поставят се в тенджера с 2 - 3 с.л. вода на умерен котлон да заврат. Намалява се температурата и се оставят, докато се превърнат в пюре, или докато напълно омекнат и сместа стане суха. Свалят се от котлона и се пасират до пюре. Оставят се настрана.
Останалите ябълки се почистват, обелват и нарязват на дребни кубчета, поставят се в купа и се заливат със сока от 1/2 лимон, разбъркват се. Оставят се настрана.
В купа се смесват всички сухи съставки като: брашното, бакпулверът, содата бикарбонат, захарта, солта, ванилията, канелата и се разбъркват с телена бъркалка.
В купа се излива зехтинът, мътеницата и яйцето и се разбъркват хубаво с телена бъркалка.
В сухите съставки се прави кладенче и се изливат мокрите съставки, може да се разбие с миксер на ниска степен, прибавя се ябълковото пюре, отново се разбива или разбърква с шпатула и се добавят нарязаните на дребно ябълкови кубчета. Готовата смес се оставя в хладилник, докато се приготвят маслените трохи.
Маслени трохи
В купа се слага маслото на кубчета, брашното и захарта. Разбива се с ръчен сладкарски блендер или с вилица, нож, с пръсти също - както е удобно, до големи трохи.
Изважда се сместа от хладилника и със сладоледена лъжица се насипва 2/3 от нея в книжни капсули. Отгоре се посипват щедро трохите.
Пече се на 180 градуса за около 25 мин.
Това е рецепта за останали ябълки, при положение че вече има много свежи плодове на пазара, тези изостанали 5-6 ябълки, които имах, реших да ги превърна в нещо бързо и вкусно, вместо да ги изхвърлям - за закуска като мъфини.
Рецептата е сбор от няколко рецепти, по-малко от всичко, което прегледах, и накрая направих една обща моя си рецепта за мъфини с ябълки. Оказа се, че е много приятна, свежа, с чудесни меки плодове и хрупкави маслени трохи.
Единственото, което не прецених добре, е количеството и вместо да са 12 бр. ябълкови мъфини във формата се оказаха 16 бр, но това изобщо не е проблем, допълнително изпекох още 4 бр.