Начин на приготвяне
Ябълките се обелват, почистват се от семките и се нарязват на четвъртинки.
Слагат се в тенджера със 100 мл вода, захлупват се и се варят на слаб огън около 20 минути.
Когато са омекнали, се добавя захарта и се намачкват с преса за картофено пюре или за абсолютна гладкост - с пасатор.
Нишестето се разтваря в млякото и се слага на котлона да заври. Когато това се случи, се разбърква непрекъснато, докато се сгъсти, и след това се сваля от котлона.
Прибавят се ванилиите и се разбърква отново. Налива се към ябълките и се разбърква добре.
Разпределя се ябълковото пюре във формички и когато изстине, се прибира в хладилника.
Сладкото ябълково пюре се сервира студено и може да се поръси с канела.