Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Класическа паста Болонезе

Класическа паста Болонезе

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Класическа паста Болонезе3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Изпитана рецепта за Класическа паста Болонезе, каквато с удоволствие бихме хапвали всеки ден"

Необходими Продукти

  • телешка кайма - 250 г
  • говежда кайма - 250 г
  • лук - 1 средна глава жълт
  • чесън - 2 скилиди
  • моркови - 1 бр
  • селъри - 2 дълги стръка
  • червени чушки - 1 бр
  • доматен сок - 500 - 600 мл плътен
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • босилек - връзка
  • червено вино - 100 мл сухо
  • сол
  • черен пипер - прясно смлян
  • канела - щипка
  • дафинов лист
  • мащерка - щипка - две
  • риган
  • пеперончино - щипка - две
  • зехтин - за готвене
  • масло - кубче
  • пармезан
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязват се на ситни кубчета лукът и чесънът, след това се приготвят също на ситно морковът и чушката - също на много дребни кубчета. Отделят се листата на босилека, а стъблата /избират се тези, които са крехки/ се нарязват на много ситно.

Двата стръка селъри се нарязват на парчета и се поставят във вряща вода. Сваряват се до омекване, отцеждат се и също се нарязват на много дребно.

В дълбока тенджера се сипва зехтин за готвене - около 4-5 с.л., и кубче хубаво масло. Сгорещява се на умерен котлон, изсипва се наситненият лук и чесън, разбърква се за 1 минута и се прибавя цялата кайма.

При непрекъснато разбъркване се довежда до трохи. Подправя се с щипка-две мащерка, пеперончино, риган, щипка канела, добавят се стръковете босилек и селърито, посолява се със сол и прясно смлян черен пипер, прибавя се дафиновият лист и се налива виното, разбърква се за 1-2 мин, за да поеме сместа аромата на виното.

Изсипва се 2 с.л. доматено пюре и се разбърква, за да се запържи за кратко, а след това се налива сок от плътни италиански домати. Ако се ползва друг вид доматен сок, би трябвало да се добави и 1 ч.л захар, докато италианските домати са достатъчно сладки и не е необходимо.

Оставя се на силно умерен котлон, от 9-та степен на 3-та само да къкри за около 40- 45 мин при периодично разбъркване.

Сосът трябва да остане основно на мазнината от зехтина. Накрая на готвенето се добавят накъсани на едро босилековите листа. Сваля се от котлона.

Пастата по избор, може да са талиатели, спагети или друг вид, се сварява по указанието. Отцежда се и се налива струйка зехтин, разбърква се. По италиански маниер се прибавя цялата към соса, разбърква се хубаво и така се сервира с обилно настърган пармезан.

Сервирам я отделно сварената паста в чиния и я заливам със сос от каймата, по избор е, и настърган пармезан.

Източник: My Food Memories - Gennaro Contaldo

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Станаха добре макар че не разполагах с пресни целина и босилек!
17.10.2022 22:16