Начин на приготвяне
В купа разбъркваме овесените ядки, гриса, лененото семе, захарта и ванилиите.
Във друг съд рендосваме ябълките и към тях прибавяме канелата, стафидите и счуканите на едро орехи. Разбъркваме съставките добре.
Разтопяваме маслото и към него прибавяме млякото.
След като 3-те части за сладкиша са готови, ще ни е нужна кръгла тава (по възможност с откопчаващ се ринг). От първата смес изсипваме 1/3 и разстиламе равномерно.
Върху нея изсипваме 1/2 от ябълковата смес и нея я разпределяме равномерно. След това повтаряме пак алгоритъма на редене и завършваме с последната 1/3 от сухата смес.
Последната стъпка преди печене е внимателното поръсване на ябълковия сладкиш с разтопеното масло и мляко. Най-добре се получава със супена лъжица.
Слагаме да печем на предварително загрята фурна на 180°С в най-долната част на фурната около 30-40 мин.
Оставяме ябълковия сладкиш да се охлади напълно и тогава можем да отстраним ринга и да нарежем сладкиша.