Запеканка от картофи, тиквички и спанак

marcheva14marcheva14Мастър Шеф99271059021
10/06/2019
"Зеленчукова запеканка за всички вас, на които ви омръзна само от пържоли и кюфтета "
Приготвяне20 мин.
Готвене25 мин.
Общо45 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо6 290
  • Преглеждания за месеца84
  • Преглеждания за седмицата13
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се измиват под студена вода и се сварят почти до готовност, това означава, че когато се набодат с вилица, тя в средата трябва да влиза по трудно, тях ще ги чака още малко готвене във фурната.

Изваждат се, охлаждат се и се обелват. Нарязват се на шайби около 7-8 мм. Оставят се настрана.

Тиквичката се почиства в двата края, не се обелва, нарязва се на шайби, около 3-4 мм.

В дълбок тиган се разтопява маслото заедно със зехтина, прибавя се наситнен чесън, разбърква се за 30 сек, за да ароматизира мазнината и се прибавя измитият спанак.

Посолява се със сол, разбърква се и се оставя за 2-3 мин, докато омекне. Прибавя се сметаната, разбърква се, оставя се да се редуцира, подправя се с индийско орехче и малко черен пипер. Сваля се от котлона, оставя се настрана.

Със зехтин се намаслява добре керамична форма 30/18 см. Подреждат се шайбите картофи, подправят се със струйка зехтин, посоляват се със сол и черен пипер. Поръсват се с настърган пармезан.

Следва тиквичката, нарязана на шайби, леко се посолява със сол и черен пипер, отгоре се подреждат шайбите моцарела и най-отгоре се разхвърля малкото спанак. Полива се със струйка зехтин и се пече на 180 градуса, докато захване приятна златиста коричка.

Картофената запеканка се изважда от фурната, с вилица се правят две дупки между редовете и се чукват две яйца.

Картофената запеканка със спанак, тиквички и сметана се поръсва с настърган пармезан. Отново се допича.

Източник: So delicious

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар