Начин на приготвяне
Ще споделя една рецепта, която приготвяме с майка всяка година - изпечени кори, които са много трайни и могат да издържат една година.
Сега минавам на приготвянето.
Взимаме голям леген, слагаме вътре брашното, което е 2 кг, правим улейче по средата и счупваме яйцата. Вътре слагаме солта и леко добавяме млякото, започваме да бъркаме леко, докато добавим цялото мляко.
Започваме да месим, може брашното да е малко за вас - добавете още и замесете хубаво, след като е готово, оставете 1 час да седи така да почине тестото.
След като мине 1 час, слагате цялото тесто върху една голяма софра или маса и почвате да разделяте на малки парчета като детски юмручета да са малки.
После втасват малко и увеличават размера си. Редим ги в тава с малко разстояние и пак оставяме за около 1 част да седят в тавите, покрити с кърпи.
По това време запалваме печката, която е селска и е вън, за да се сгорещи до разточването и да не пуши, да не се омирисват на пушек.
Минаваме на разточването - взимаме едно парче тесто и с помощта на точилка и брашно разточваме на много тънко, колкото можем, и даваме на другия човек да сложи върху печката за изпичане - вече са ни нужни двама човека - един за разточване, другият за изпичане и така единият разточва, другият изпича до свършването на тестото.
От тази доза излизат около 30 бр. домашно точени кори за баница за 6 бр. баници.
Съхранявайте ги на тъмно и прохладно място, обвити с голяма кърпа.
Коментари