Пикантен дългозърнест ориз с гъби на тиган

12/06/2019
Приготвяне15 мин.
Готвене30 мин.
Общо45 мин.
Порции3
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо95
  • Преглеждания за месеца94
  • Преглеждания за седмицата94
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • ориз - 250 г дългозърнест
  • праз - 1 стрък
  • чесън - 3 скилидки
  • домати - 2 бр. средни
  • гъби - 200 - 220 г бели печурки
  • олио - 40 мл
  • шафран - 1 щипка
  • куркума - 1 щипка
  • черен пипер - на вкус, прясно смлян
  • лют пипер - 1 к.л. или на вкус (на люспи)
  • мащерка - 1 щипка щедра, сушена
  • чубрица - 1 щипка , ронена
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Измийте за кратко под течаща вода печурките и ги обелете и нарежете. Гъбите не се накисват или мият продължително, защото губят вкусовите си качества и се напояват с вода, което не е желателно. Доматите също обелете и настържете.

2. Накълцайте праза и чесъна и ги запържете до омекване в загрятото олио (може да използвате и зехтин за готвене) Използвайте голям и удобен тиган.

3. Сипете доматите, посолете и бъркайте 2 минути, след което сложете и гъбите и гответе, докато пуснатата от тях течност се редуцира и останат на мазнина.

4. Тогава сипете ориза, предварително измит. Запържете го за кратко добавяйки към него и ароматните подправки - чубрица, мащерка, шафран, куркума и черен пипер.

5. Налейте вода толкова, колкото ви указва производителя на пакета - всяка марка и вид ориз изискват различни количества течност. При мен беше достатъчно съотношението 2:1, защото го обичам по-сух, а не прекалено набъбнал и слепнал. Но вие се съобразете с указанията за вашата марка ориз.

6. След като сте наляли водата, увеличете огъня на максимум и когато заври, намалете до умерен и гответе според инструкциите на пакета. Обикновено от 15 до 20 минути са достатъчни оризът да се свари.

Може да разбърквате леко от време на време, но не бъркайте прекалено, а само толкова, че да не позволявате да залепва. Ако все пак се случва, намалете още огъня.

7. Преди да свалите от котлона, добавете пикантния пипер на люспи, разбъркайте и покрийте с кърпа за 4-5 минути да се задуши и омекне.

8. Сервирайте ориза с гъби топъл, като може да консумирате самостоятелно или като гарнитура към различни меса или риба.

Добър апетит! подобни рецепти тук

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар