Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Ориз на тиган»Пикантен дългозърнест ориз с гъби на тиган

Пикантен дългозърнест ориз с гъби на тиган

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Пикантен дългозърнест ориз с гъби на тиган
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
3
"Ориз и гъби - обичана от всички и толкова лесен за приготвяне"

Необходими Продукти

  • ориз - 250 г дългозърнест
  • праз - 1 стрък
  • чесън - 3 скилидки
  • домати - 2 бр. средни
  • гъби - 200 - 220 г бели печурки
  • олио - 40 мл
  • шафран - 1 щипка
  • куркума - 1 щипка
  • черен пипер - на вкус, прясно смлян
  • лют пипер - 1 к.л. или на вкус (на люспи)
  • мащерка - 1 щипка щедра, сушена
  • чубрица - 1 щипка , ронена
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте за кратко под течаща вода печурките и ги обелете и нарежете. Гъбите не се накисват или мият продължително, защото губят вкусовите си качества и се напояват с вода, което не е желателно. Доматите също обелете и настържете.

Накълцайте праза и чесъна и ги запържете до омекване в загрятото олио (може да използвате и зехтин за готвене) Използвайте голям и удобен тиган.

Сипете доматите, посолете и бъркайте 2 минути, след което сложете и гъбите и гответе, докато пуснатата от тях течност се редуцира и останат на мазнина.

Тогава сипете ориза, предварително измит. Запържете го за кратко добавяйки към него и ароматните подправки - чубрица, мащерка, шафран, куркума и черен пипер.

Налейте вода толкова, колкото ви указва производителя на пакета - всяка марка и вид ориз изискват различни количества течност. При мен беше достатъчно съотношението 2:1, защото го обичам по-сух, а не прекалено набъбнал и слепнал. Но вие се съобразете с указанията за вашата марка ориз.

След като сте наляли водата, увеличете огъня на максимум и когато заври, намалете до умерен и гответе според инструкциите на пакета. Обикновено от 15 до 20 минути са достатъчни оризът да се свари.

Може да разбърквате леко от време на време, но не бъркайте прекалено, а само толкова, че да не позволявате да залепва. Ако все пак се случва, намалете още огъня.

Преди да свалите от котлона, добавете пикантния пипер на люспи, разбъркайте и покрийте с кърпа за 4-5 минути да се задуши и омекне.

Сервирайте ориза с гъби топъл, като може да консумирате самостоятелно или като гарнитура към различни меса или риба.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: