Начин на приготвяне
Патладжанът се измива под течаща вода и се нарязва на филийки, дебели около 1 см, без да се обелва от кората.
Филийките се подреждат една върху друга и се нарязват на пръчки, дебели около 1 см. Сгорещява се достатъчно зехтин в дълбок тиган. Поставят се патладжанените резени и се изпържват до златисто. Изваждат се и се поставят върху домакинска хартия, за да се отцедят от мазнината. Оставят се настрана.
Тиганът се избърсва с домакинска хартия. Сипва се нова струйка зехтин, прибавят се чесън, нарязан на много тънки филийки, и пеперончино. Това е стрита червена люта чушка. Запържва се, нека да добие цвят. Добавят се доматите, разбърква се и се подправя със сол и черен пипер.
Оставя се да къкри за 2-3 мин. и се изсипва рикотата. Разбърква се, хвърлят се накъсани босилекови листа. Прибавят се пържените патладжани, разбъркват се внимателно, за да не се разкъсат и се сваля от котлона.
Пастата е по избор, по принцип трябва да са къс вид макарони, но аз в момента имах талиатели, половината със спанак и яйчени такива.
Сваряват се в достатъчно вряща подсолена вода според указанието на опаковката, но да са ал денте. При сервиране се заливат със сос и патладжани. По избор се поднася допълнително с рикота.
Източник: Recipe 30