Начин на приготвяне
Измийте и нарежете патладжаните на едри ленти на дълго и сложете в подсолена вода за 30 минути. Изплакнете ги, подсушете и нарежете на кубчета.
В тиган загрейте малко зехтин и запечете зеленчука до златисто, като накрая го ароматизирате с едната скилидка чесън, нарязана на филийки. Не слагайте чесъна в началото, за да не загори и нагарча.
За доматения сос накълцайте или отново направете на филийки останалите две скилидки чесън. Сложете ги да се запържат в 30 мл зехтин, докато пуснат аромата си, но не да потъмняват. Сипете доматите, предварително обелени и смлени. Подправете с щипка захар, сол на вкус, черен пипер и половината листа от пресен босилек - накъсани на едро.
Гответе 20 минути на тих до умерен огън.
През това време сложете да заври водата за пастата с лъжичка сол. Аз използвах мафалда, но и други видове по-фина и къса паста са подходящи. Сварете за минутите указани на пакета, като е добре да оставите ал денте.
Към врящия сос добавете малко от водата, в която се готви пастата. Тя е богата на нишесте и ще го сгъсти и придаде добра текстура.
Готовата паста отцедете и смесете с кубчетата патладжан. Разпределете на порции и всяка залейте със доматен сос. Отгоре на паста ала Норма небрежно слагайте от рикотата и накъсани останалите листа ароматен босилек.
Поднесете Паста ала Норма (Pasta alla Norma) на момента докато не топла.
Добър апетит!