Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Сочен кекс с ябълки и орехи

Сочен кекс с ябълки и орехи

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Сочен кекс с ябълки и орехи
Снимка: Yordanka Kovacheva
6 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
45 мин.
Порции
12
"Толкова е вкусен и сочен, че може всеки ден да хапваме от него и няма никога да ни омръзне"

Необходими Продукти

  • брашно - 200 г
  • бакпулвер - 1 пакетче, 15 г
  • яйца - 2 бр. XL
  • орехи - 80 - 90 г ядки
  • ябълки - 1 бр. - 200 - 220 г
  • масло - 130 г меко
  • ром - 2 капачки, тъмен
  • лимон - 1/2 сока
  • канела - 1 - 2 щипки (по желание)
  • захар - 150 г
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелената и почистена от семките ябълка се наситнява. Може да се смели в блендер, но не на каша, а на малки парченца. Изстисква се сокът от 1/2 лимон и с него се разбърква ябълката. Това ще направи нашият кекс много сочен.

Орехите също се накълцват и заделят настрана.

Мекото масло се разбива заедно със захарта, докато побелее и стане пухкаво. Тогава се чукват яйцата едно по едно при непрестанно разбиване. Докато не се усвои първото, не се добавя следващото. Кремчето се разбива до побеляване.

Сипва се ромът, щипка сол, канела по желание и на части брашното, пресято с бакпулвера. Разбърква се с лъжица и се продължава с миксера, но на бавна степен само докато брашното се усвои.

Добавят се орехите и ябълките и се разбърква добре.

Сместа се изсипва във форма за кекс, намаслена и набрашнена. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна 35 минути или до златист загар и суха клечка.

Готовият сочен кекс с ябълки и орехи се отделя от формата и се оставя да изстине върху решетка.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: