Начин на приготвяне
В купа разбийте яйцата със захарта на пухкава смес.
На дъното на 1 ч.ч. поставете содата и я допълнете с кисело мляко, разбъркайте и като започне да шупва, сипете в яйчената смес, разбъркайте отново.
Прибавете олиото на тънка струя към тях при непрекъснато бъркане, добавете и ванилийките. Накрая добавете предварително пресятото брашно, една по една чашите, като след всяка чаша брашно бъркате с шпатула до еднородна и гладка смес.
Сипете сместа в намазана с олио форма и печете в предварително нагрята на 200 градуса фурна до готовност, като за нея проверявате с дървена клечка - трябва да излезе суха при пробождане на кекса.
Извадете готовия кекс от фурната и го оставете за 10 минути да се поохлади.
Внимателно го освободете от формата и го обърнете в подходяща чиния, прободете го с дървен шиш на няколко места отгоре до долу.
Докато кексът се пече, измийте и настържете кората на мандарината на ситно ренде. Към нея добавете пудрата захар и изцедения сок на мандарината, разбъркайте добре, до пълното разтваряне на захарта.
С получената глазура полейте и намажете кекса.
Вашият кекс с мандаринова глазура е готов.