Начин на приготвяне
Всеки може да си приготви домашни ликьори, стига да съблюдава следните правила:
1. Плодовете, които ще бъдат употребявани за тази цел, трябва да са добре узрели, здрави и ароматни.
2. Водата и захарта трябва да са абсолютно чисти. Ако не можете да си набавите дестилирана вода, то тогава използвайте трапезна, филтрирана или изворна. Хлорираната вода не е подходяща.
3. Спиртът също трябва да е чист. В случай че използвате ракия, тя трябва да е силна, но без аромати. Характерният ѝ плодов специфичен аромат ще надделее над вкуса на сладките и дъхави ягоди.
Почистваме плодовете от дръжки и измиваме добре, като внимаваме да не нарушим целостта им.
Горските малки божествено дъхави плодчета пускаме цели в стъклена бутилка с широко гърло или трилитров буркан.
Градинските ягоди режем на половина и ги прибавяме в съда.
Сипваме от водката, докато тя покрие плодовете. Покриваме стъкления съд с алуминиево фолио.
Поставям го в шкаф от 4 до 6 седмици. Не държа спиртен екстракт на слънце. Тук времето е горещо и се предизвиква ферментация.
От време на време разклащаме бурканите с плодовете и пак ги прибираме в шкафа.
Прецеждаме екстракта през цедка, а после филтрираме през тензух.
Сваряваме сироп от водата и захарта, докато течността се избистри.
След като се охлади, го смесваме с останалия спирт и го прибавяме към ягодовия екстракт.
Наливаме ликьора в подходящи бутилки, които запушваме добре.
Поставяме ги на тъмно и хладно място. Колкото по-дълго време отлежава ягодовият ликьор, толкова по-добър и наситен става той.