Начин на приготвяне
Брашното се смесва със захарта, солта и лимоновата кора. Стрива се на трохи с нарязаното на парченца масло и се замесва тесто.
Ако е необходимо, може да се добави 1 супена лъжица студена вода.
Тестото не се меси дълго, за да не избие маслото. Разстила се в тортена форма и се оформя ръбче покрай стените. Блатът се набожда с вилица на няколко места и се пече в умерена фурна до порозовяване.
След като поизстине, се изважда от формата и се слага в голяма чиния. Намазва се с конфитюра и се поръсва обилно със счуканите орехи.
Върху тях се нареждат измитите, почистени и нарязани ягоди.
Сиропът се смесва с виното и се затопля. Прибавя се предварително накиснатият в малко студена вода желатин.
Сместа се разбърква, докато желатинът се разтвори, и се оставя да изстине.
Паят се покрива с полустегнатото желе и се оставя в хладилника за 1‐2 часа.
Поднася се украсен с разбитата с пудрата захар сметана.
Домашният ягодов пай е готов.