Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Домашен ягодов пай

Домашен ягодов пай

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2161
Домашен ягодов пай1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Разкошен ягодов пай, с който може да изненадате всички гости"

Необходими Продукти

  • брашно - 2 чаени чаши
  • масло - 150 г
  • захар - 6 супени лъжици
  • сол - щипка
  • лимонова кора - настъргана
  • за пълнежа
  • ягоди - 450 г
  • мармалад - 1 супена лъжица ягодов
  • орехи - 1 чаена чаша
  • сироп - 1 чаена чаша ягодов
  • бяло вино - ½ чаена чаша
  • желатин - ½ супена лъжица
  • за гарниране
  • сметана - 1 чаена чаша
  • пудра захар - 1‐2 супени лъжици
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се смесва със захарта, солта и лимоновата кора. Стрива се на трохи с нарязаното на парченца масло и се замесва тесто.

Ако е необходимо, може да се добави 1 супена лъжица студена вода.

Тестото не се меси дълго, за да не избие маслото. Разстила се в тортена форма и се оформя ръбче покрай стените. Блатът се набожда с вилица на няколко места и се пече в умерена фурна до порозовяване.

След като поизстине, се изважда от формата и се слага в голяма чиния. Намазва се с конфитюра и се поръсва обилно със счуканите орехи.

Върху тях се нареждат измитите, почистени и нарязани ягоди.

Сиропът се смесва с виното и се затопля. Прибавя се предварително накиснатият в малко студена вода желатин.

Сместа се разбърква, докато желатинът се разтвори, и се оставя да изстине.

Паят се покрива с полустегнатото желе и се оставя в хладилника за 1‐2 часа.

Поднася се украсен с разбитата с пудрата захар сметана.

Домашният ягодов пай е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: