Начин на приготвяне
Разбиваме яйцата със захарта, добавяме олиото, след това сладкото от смокини, като предварително сме нарязали смокините на парченца.
Прибавяме водата и разбиваме добре продуктите до получаването на хомогенна смес.
Пресяваме брашното и заедно със содата го добавяме на части, като бъркаме с дървена лъжица.
Слагаме стафидите, нарязаното на ситно помело и счуканите орехи. Объркваме добре.
Тази смес сипваме във форма за кекс, която е намазнена и набрашнена.
Печем кекса на 170 градуса за около 60 минути. Проверяваме с клечка кекса.
Изпечения кекс със сладко оставяме за 10-15 минути в изключена фурна. После отваряме фурната и оставяме да се охлади напълно.
Вече охладен слагаме кекса със сладко от смокини в поднос и намазваме обилно с течен шоколад (може всякакъв вид).
Източник: Цветомира Иванова от Кулинарна мрежа