Начин на приготвяне
Нарежете патладжаните на филии, поръсете ги със сол и след като престоят 1 час, ги изплакнете и подсушете. Оваляйте ги в брашно и ги изпържете в сгорещена мазнина.
Отделно изпържете ситно нарязания лук и ситно нарязани моркови. Щом омекнат, добавете нарязаните пиперки.
Долейте малко топла водичка и ги варете, като добавите дафиновия лист, черен пипер, бахар на зърна и филийки чесън, скълцания магданоз и ситно нарязаните домати.
В тавичка подредете пласт патладжан, пласт изпържен зеленчук и така до изчерпване на продуктите. Залейте всичко с 2 ч.ч. вода и 1 ч.ч. олио и сложете да се пече.
Поднесете имамбаялдъта с лимон.
Ако ти рецептата за имамбаялдъ, опитай и другите ни рецепти с патладжан като този вкусен пълнен патладжан или патладжана в доматен сос.
Коментари
Не знам кой каза ,че това е оригиналната рецепта,но ви е подвел!
6бр. патладжани, не много големи се измиват, отрязва им се дръжката и се издълбават. Поръсват се със сол и се оставят за около 1 час да изтече горчивата вода от тях. Отдолу се подрязват леко, за да могат да стоят прави.
2 гл. лук, 5-6 скилидки чесън(колкото повече, толкова по-добре. Ако остане се изсипва отстрани) 2 домата, 1 морков, нарязани на ситно, една голяма връзка магданоз, сол на вкус. чер пипер по желание. Зеленчуците се задушават в 1 кафяна чаша олио или зехтин,с малко вода, добавя се и ситно нарязаната вътрешност на патладжаните. Когато омекнат се добавя магданоза и с тази плънка се пълнят патладжаните. Похлупват се с капачета от домат и се оставят да къкрят до омекване на патладжаните и докато останат на мазнина. Сервират се студени с кисело мляко.