Начин на приготвяне
Патладжаните се измиват и почистват от зелените бодливи листенца около дръжката. Аз предпочитам да я запазя, защото обработката им е по-лесна, а и патладжаните не се разпадат при готвенето.
За предпочитане са този сорт шарени патладжани - атрактивен вид и много сладък вкус.
Обелват се на 3-4 места лентовидно и там цепваме по дължина. Поставят се в съд със солена вода за около 20 -30 минути.Това се прави, за да се намали горчивината в ястието, тъй като в състава на патладжанената кожа има много пикантни и горчиви вещества.
След това се оставят в гевгир, за да се отцеди водата им.
Патладжаните се подсушават и се изпържват в растителната мазнина от всички страни до леко зачервяване и омекване.
Готовите пържени патладжани се изваждат с щипка за дръжката и се поставят в плитка чиния, за да се охладят.
Лукът се нарязва на ситно, морковите - на шайби, а чесъна почистваме от люспите и разполовява на две.
Половината от доматите, предварително обелени, се режат на кубчета, а останалата част се настъргва на ренде или блендира.
В мазнината, където е запържен патладжанът, се сотират лукът и морковите на бавен огън.
След като цветът стане златист, се прибавя червеният пипер и размитото в хладка вода доматено пюре.
Охладените патладжани се издълбават внимателно с лъжица, за да не се наруши целостта им.
Нарязваме на ситно вътрешността им и я прибавяме към задушените зеленчуци.
Прибавяме и печените пиперки, като едната я нарязваме на средни кубчета, а останалите готвим цели.
Сипват се доматите, скилидките чесън и лютите сухи чушлета. Овкусяваме със сол на вкус.
Добавят се и подправките - бахар, черен пипер и малко захар, за да се балансира киселинността на доматите в ястието.
Долива се 300 мл топла вода и ястието къкри на слаб огън още 15 минути.
Прибавя се накрая 1 с.л. с връх препечено брашно.
Нарязваме магданоз на ситно и го прибавяме 5 минути, преди да свалим ястието от котлона.
Сосът се сгъстява и ястието е готово за запичане във фурната.
За целта се подготвя глинен гювеч, в който капваме малко мазнина на дъното.
Поставяме малко от соса на дъното.
Във всеки патладжан се поставя по една печена пиперка и се пълнят с доматения сос.
Всеки патладжанен отвор се покрива с резени домат. Накрая прибавяме 1-2 лаврови листа за аромат при запичане на имамбаялдъта.
Гювечът с ястието се поставя в студена фурна.
Имамбаялдъ по манастирски се пече в силна фурна, докато остане на мазнина.
Имамбаялдъта по манастирски се поднася с топъл селски хляб, люта чушка.
Консумира се както като топло ястие, така и като студено мезе.