Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Есенен кекс с тиква

Есенен кекс с тиква

Есенен кекс с тиква
Снимка: Росица Петрова
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"С дъх на есен и вкус на тиква, този пухкав кекс ще събере цялото семейство около трапезата"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • олио - 50 мл
  • тиква - 2 ч.ч. (настъргана)
  • брашно - 1 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • сода бикарбонат - 1 к.л.
  • канела - 1 ч л.
  • индийско орехче - 1/2 к.л.
  • джинджифил - 1/2 к.л.
  • сол - 1 щипка
  • какао - 1 с.л.
  • течен шоколад - 50 г (за намазване)
  • орехи - 50 г (за поръсване)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Настържете тиквата. Може да ползвате настъргана замразена тиква, както аз във случая. Винаги имам във фризера малки пакетчета настъргана тиква.

В купа пресейте брашното и прибавете сухите съставки без захарта.

В друг съд разбийте яйцата със захарта, докато увеличат обема си и се образува пухкав крем. Прибавете олиото и отново разбъркайте.

Добавете настърганата тиква. Накрая прибавете на части сухите съставки. Разбъркайте всичко с шпатула.

Разделете кексовата смес в две купи. В едната добавете какаото.

Намаслете и набрашнете форма за кекс.

Започнете да редувате от двете смеси, като слагате по 2 супени лъжици от всяка. Сипвайте на едно и също място, за да се получат шарки.

Сложете кекса в загрята фурна на 170 градуса с вентилатор и печете 30 минути, до готовност. Отворете фурната и оставете кекса с тиква вътре за още 5 минути.

След като се охлади, го извадете от формата и го полейте с разтопен течен шоколад. Отгоре поръсете със смлени орехи.

Страхотен пухкав и сочен есенен кекс с тиква.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Теодора Мещерова
Теодора Мещерова
Н. Акифова наистина стана вкусен
28.12.2019 17:12
1
Н.Акифова
Н.Акифова
И на мен ми допадна рецептата и аз ще пробвам. Вкусно изглежда.
28.12.2019 16:17
2
Теодора Мещерова
Теодора Мещерова
И аз благодаря! Просто ми се стори много гъста сместта, когато добавих тиквата, но пък останх приятно изненадана, когато се изпече и го извадих без проблем от формата. Със сигурност пак ще повторя. Весели празници и на Вас!
28.12.2019 15:38
1
Теодора Мещерова
Теодора Мещерова
Много е вкусен. Не сложих отгоре шоколад и орехи, защото не разполагах с такива, но наистина е уникален! Благодаря за рецептата
28.12.2019 15:31
1
1
Покажи всички подкоментари
Теодора Мещерова
Теодора Мещерова
Трябвало е да уточните, че се стърже на ситно ренде, а не на едро! В момента се пече, дано се изпече, че иначе продуктите ми отиват на вятъра!
28.12.2019 14:15
1
Теодора Мещерова
Теодора Мещерова
Тъкмо се чудих какво да правя една тиква. Искаше ми се да е нещо различно от тиквник, Ще пробвам тази рецепта! Хубав ден
28.12.2019 12:49
1