Начин на приготвяне
В подходящ съд се слага сухата мая и топлото прясно мляко (млякото не трябва да пари при докосване, за да не се пресече маята). Добавят се 2 супени лъжици от брашното, захарта и зехтина.
В голям съд се пресява половината от брашното и се прибавя солта. Щом маята се активира, се прибавя към брашното и се разбърква с вилица. Добавя се разбитото яйце. Сместа с консистенция на боза се оставя на топло да втаса за около 30 минути.
След като втаса тестото, към него поетапно се добавя и останалото брашно и се разбърква. Щом сместа започне да става на топка, започва месенето. Ако е твърде лепкаво, се добавя още брашно. Така полученото тесто се оставя да втаса още веднъж на топло до удвояване на размера.
Готовото тесто се размества още веднъж за кратко и се разделя на топчици с размер малко по-голям от този на топка за голф.
Всяка топка се разточва възможно най-тънко и се поставя за 2-3 минути от всяка страна на силно сгорещен сух тиган.
След като се свали от тигана, всяка от пърленките се намазва с краве масло, в което са намачкани скилидките чесън.
Моите сполучливи пърленки се поставят една върху друга, за да се запарят и да останат меки.