Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Картофени Кюфтета»Моите сполучливи картофени кюфтета

Моите сполучливи картофени кюфтета

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k23
Моите сполучливи картофени кюфтета
Снимка: Мария Симова
1 / 6
06/07/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
30
"Не ви трябват десет рецепти за картофени кюфтета, трябва ви една, но да е точната - изпитана и сполучлива"

Необходими Продукти

  • картофи - 1.500 г
  • лук - 1 глава
  • магданоз - 1 връзка
  • черен пипер - на вкус
  • сирене - 300 г
  • яйца - 1 бр.
  • за панировката
  • яйца - 4 бр.
  • галета - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте картофите много добре, поставете ги в тенджера със студена и подсолена вода (на 1 литър вода – 1 с.л. сол). Поставете ги на умерен огън и варите до омекване на картофите (не трябва да се пръснат при варене).

След като картофите се сварят, излейте горещата им вода и налейте студена (така процесът на варене се пресича). Излейте и студената вода, да останат на сухо.

Обелете картофите, нарежете ги на парчета и с ръчен пасатор ги намачкайте. Ако нямате ръчен пасатор, настържете ги на едро ренде.

Нарежете лука и магданоза на ситно и ги прибавете към картофите.

Добавете черен пипер на вкус, натрошеното или настъргано на едро ренде сирене и яйцето. Замесете сместа като кайма до еднородна картофена смес. От сместа оформете еднакви по големина кюфтета и ги наредете в тава.

В две широки купички поставете в едната галетата, а в другата разбийте добре яйцата. В тиган налейте олио, толкова, че като пуснете кюфтетата при пържене, олиото да ги покрие.

Нагрейте олиото и намалете огъня на умерен, едно по едно оваляйте картофените кюфтета първо в галетата от двете страни, а после - при разбитите яйца. Пуснете ги в нагрятото олио и пържите до златисто кафява коричка. Готовите кюфтета подредете върху кухненска хартия, за да се абсорбира излишната им мазнина.

Важно: Никога не белете (дори да нарежете) картофите преди варене. Поставете ги добре измити с ципата им в тенджерата със студена и подсолена вода. Защото обелените картофи поемат вода при варенето, а вашата смес ще се получи по-рядка и рискувате картофените кюфтета, при пържене да се разпадат. Колкото се може по-малко ги дръжте във водата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
много вкусни и апетитни
24.07.2022 08:47
Потребител#234774
Потребител#234774
лесно и вкусно
08.07.2019 19:09
1