Начин на приготвяне
Измийте картофите много добре, поставете ги в тенджера със студена и подсолена вода (на 1 литър вода – 1 с.л. сол). Поставете ги на умерен огън и варите до омекване на картофите (не трябва да се пръснат при варене).
След като картофите се сварят, излейте горещата им вода и налейте студена (така процесът на варене се пресича). Излейте и студената вода, да останат на сухо.
Обелете картофите, нарежете ги на парчета и с ръчен пасатор ги намачкайте. Ако нямате ръчен пасатор, настържете ги на едро ренде.
Нарежете лука и магданоза на ситно и ги прибавете към картофите.
Добавете черен пипер на вкус, натрошеното или настъргано на едро ренде сирене и яйцето. Замесете сместа като кайма до еднородна картофена смес. От сместа оформете еднакви по големина кюфтета и ги наредете в тава.
В две широки купички поставете в едната галетата, а в другата разбийте добре яйцата. В тиган налейте олио, толкова, че като пуснете кюфтетата при пържене, олиото да ги покрие.
Нагрейте олиото и намалете огъня на умерен, едно по едно оваляйте картофените кюфтета първо в галетата от двете страни, а после - при разбитите яйца. Пуснете ги в нагрятото олио и пържите до златисто кафява коричка. Готовите кюфтета подредете върху кухненска хартия, за да се абсорбира излишната им мазнина.
Важно: Никога не белете (дори да нарежете) картофите преди варене. Поставете ги добре измити с ципата им в тенджерата със студена и подсолена вода. Защото обелените картофи поемат вода при варенето, а вашата смес ще се получи по-рядка и рискувате картофените кюфтета, при пържене да се разпадат. Колкото се може по-малко ги дръжте във водата.
Коментари