Начин на приготвяне
Настържете суровата тиква и я посипете със захарта. Разбъркайте и оставете да престои около 1 час.
Има сортове тиква, които са по-меки и сочни и при контакт със захарта отделят прекалено много течност. Ако това ви се случи, отцедете част от нея, но в никакъв случай всичката, защото там се съдържа и нашата захар.
Накълцайте орехите на парченца - нито много ситни, нито много едри, като за баклава.
Разстелете корите за баница върху навлажнена чиста кърпа, това ще спомогне да не изсъхват и се начупват. Ползвайте по-дебели кори, тип Одрински.
Мажете всяка кора с разтопено масло (може да се замести от олио), разпределяйте равномерно от тиквата и орехите, като може да слагате тиквата заедно с по малко и от отделената от нея течност - така баницата става по-влажна и мека.
Подреждайте в кръгла тавичка корите под форма на охлюв. На дъното на тавата е добре да сложите два пласта хартия за печене или да намазните много добре, за да не залепва баницата с тиква.
Печете в загрята на 180 градуса фурна около 25 минути или докато почервенее. Когато това се случи, извадете от фурната и залейте със смес от разбито голямо яйце със млякото и изварата.
Върнете отново във фурната и допечете сладката баница още 20 минутки като наглеждате за всеки случай.
Готовата баница с тиква и орехи оставете да изстине и поднесете.
Ако сте ползвали хартия за печене, отделете я от тиквеника, преди да е изстинала съвсем баницата. Така ще е по-лесно - в противен случай може да залепне, което не е фатално, но просто е по-трудно за отстраняване.
Да ви е сладко!