Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Вита баница с тиква и орехи

Вита баница с тиква и орехи

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Вита баница с тиква и орехи
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
26/06/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Вкусна вита баничка с тиква и орехи, от която не можем да се откъснем"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 250 г
  • тиква - 450 г обелена, почистена
  • орехи - 1/2 ч.ч.
  • захар - 200 г
  • ванилова захар - 8 г
  • яйца - 1 бр. XL
  • прясно мляко - 140 - 150 мл
  • извара - 2 с.л.
  • масло - 8 - 9 с.л. разтопено
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Настържете суровата тиква и я посипете със захарта. Разбъркайте и оставете да престои около 1 час.

Има сортове тиква, които са по-меки и сочни и при контакт със захарта отделят прекалено много течност. Ако това ви се случи, отцедете част от нея, но в никакъв случай всичката, защото там се съдържа и нашата захар.

Накълцайте орехите на парченца - нито много ситни, нито много едри, като за баклава.

Разстелете корите за баница върху навлажнена чиста кърпа, това ще спомогне да не изсъхват и се начупват. Ползвайте по-дебели кори, тип Одрински.

Мажете всяка кора с разтопено масло (може да се замести от олио), разпределяйте равномерно от тиквата и орехите, като може да слагате тиквата заедно с по малко и от отделената от нея течност - така баницата става по-влажна и мека.

Подреждайте в кръгла тавичка корите под форма на охлюв. На дъното на тавата е добре да сложите два пласта хартия за печене или да намазните много добре, за да не залепва баницата с тиква.

Печете в загрята на 180 градуса фурна около 25 минути или докато почервенее. Когато това се случи, извадете от фурната и залейте със смес от разбито голямо яйце със млякото и изварата.

Върнете отново във фурната и допечете сладката баница още 20 минутки като наглеждате за всеки случай.

Готовата баница с тиква и орехи оставете да изстине и поднесете.

Ако сте ползвали хартия за печене, отделете я от тиквеника, преди да е изстинала съвсем баницата. Така ще е по-лесно - в противен случай може да залепне, което не е фатално, но просто е по-трудно за отстраняване.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: