Сироп от череши без варене

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
860
259
1168
1
27/06/2019
"Запазете свежестта на лятото в бурканчета или бутилки с тази изпитана рецепта за домашен сироп от череши без варене "
Приготвяне10 мин.
Готвене10 мин.
Общо20 мин.
Порции3
Сготви+1 точка
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо967
  • Преглеждания за месеца0
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

За сиропа използваме здрави и добре узрели плодове.

Сиропът може да се приготви по два начина - с топлинна обработка или студено пресован.

Ако решите да приготвите сиропа, без да го нагрявате, използвайте машина за сок.

Махнете костилките на измитите плодове и ги изцедете на сок.

Съотношението на захарта е относително, защото всеки има различен вкус на сладост. Аз го предпочитам натурален или с по-малко захар.

Смесете количеството черешов сок със захарта, като прибавите лимонената киселина, разтворена в малко топла вода.

Налейте в бутилки и съхранявайте в хладилник и използвайте за бърза консумация.

Втория начин за приготвянето на сироп от череши е чрез топлинна обработка. Плодът се пресова /смачква/ и престоява 1-2 дни в хладилник. Така приготвеният сок е по-наситен и смесен със захарта под въздействието на топлината се налива в горещи i добре измити и подсушени бутилки.

Добре измития плод намачкваме добре с ръце и поставяме в емайлиран съд в хладилник.

След поне 24 часа го прецеждаме през цедка, като прибавяме постепенно и по малко вода.

Поставяме черешовия сок в съд на котлона. Към него прибавяме захарта и аромати по желание - листенце индрише, гвоздейчета карамфил или канела.

До разтварянето на захарта сиропът се вари на тих огън от 3 до 5 минути. Преди да отстраним от котлона, прибавяме лимонената киселина и разбъркваме.

Горещият сироп се налива в чисти и сухи бутилки и се държи на тъмно и хладно място.

Поднесете сиропа разреден с кубчета лед. За да поглезите сетивата си, можете да разтопите черен шоколад и да топнете ръба на чашата в него, както и да потопите някоя от черешките за дегустация.

А какъв по-забавен начин да нанижете плодове на сатенена панделка и да зарадвате малките малчугани с интересно да консумация черешово колие.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар