Начин на приготвяне
Обелете патладжана, нарежете го на тънки шайби и оставете в подсолена вода, за да падне от него горчивият сок. За да не изплуват кръгчетата на повърхността на съда, затиснете ги с картофите, все още необелени.
След като патладжаните са престояли във водата, отцедете ги и измийте отново.
Обелете и нарежете картофите на същите по дебелина кръгчета.
Намазнете дъното на тавичка с размери 28х18 см., подредете пласт патладжани и поръсете върху тях зехтин, сол, босилек и черен пипер. Нарежете на филийки малко от чесъна и разпределете равномерно.
Продължете с пласт картофи, отново поръсвайки със зехтин, сол, чесън и подправките. Редувайте така до привършване на продуктите. Полейте с 1 и 1/2 к.ч. вода и покрийте с алуминиево фолио.
Пъхнете тавата в загрята на 200 градуса фурна и печете 35 минути, след това махнете фолиото и допечете до извиране на водичката и златист загар.
Разбийте яйцата със прясното и кисело мляко, заквасената сметана, брашното и бакпулвера. Подправете със сол и черен пипер и залейте ястието със тази смес. Допечете за още 10 минути или докато отгоре почервенее.
Поднесете тази вкусна запеканка с картофи и патладжан топла на вашата трапеза. Лека, приятна и лесна!
Добър апетит!